Hlavní obsah

Falešná pozůstalá po oběti z letounu Germanwings dostala podmínku

– Kolín nad Rýnem

Roční trest vězení s podmínečným odkladem na jeden rok ve středu uložil soud v Kolíně nad Rýnem ženě, která se loni vydávala za pozůstalou po oběti havárie letadla společnosti Germanwings ve francouzských Alpách. Pětatřicetiletá žena se nechala dopravit na místo neštěstí i zpět a zdarma bydlela i v hotelu, informovala agentura DPA.

Foto: Wolfgang Rattay, Reuters

Vlajky společnosti Germanwings byly po tragédii na půl žerdi před centrálou aerolinek v Kolíně nad Rýnem.

Článek

Trest soud vynesl bez přítomnosti obžalované, která se omluvila kvůli nemoci. Její právní zástupce podle listu Kölner Stadt-Anzeiger verdikt přijal a nehodlá se odvolat.

Společnost Lufthansa, jejíž jsou Germanwings dceřinou společností, vypravila zvláštní spoj pro pozůstalé obětí havárie, při které se loni v březnu mezi alpskými obcemi Le Vernet a Prads-Haute-Bléone zřítil letoun mířící z Barcelony do Düsseldorfu.

Aerolinky také pozůstalým zaplatily ubytování v Marseille a stravu. Mezi skutečné truchlící se ale dvakrát vetřela právě i ve středu odsouzená žena, která se vydávala za sestřenici jedné ze 150 obětí. Vždy ji doprovázel jeden známý a ve druhém případě i její dvě děti.

Lufthansa vyčíslila vzniklou škodu na 16 tisíc eur, tedy v přepočtu 430 tisíc korun.

Škoda 430 tisíc

Letoun se zřítil loni 24. března. Německý pilot Andreas Lubitz na cestě ze Španělska do Německa úmyslně navedl airbus do skalního masivu. Na palubě byl jako druhý pilot, využil ale momentu, kdy kapitán odešel na toaletu, a v kokpitu se zamkl.

Němečtí vyšetřovatelé zjistili, že Lubitz měl na den nehody vypsanou neschopenku od lékaře, kterou ale doma roztrhal. Dlouhodobě trpěl psychickými problémy. Před osudným letem si také sedmadvacetiletý pilot hledal na internetu informace o sebevraždách a o zabezpečení dveří kokpitu. [celá zpráva]

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám