Hlavní obsah

Na srbsko-maďarské hranici vyrůstá další bariéra

– Bratislava
Právo, Ivan Vilček (Bratislava)

U obce Gara na jihu Maďarska vyrůstá další bariéra, která má bránit vstupu migrantů na maďarské území. Server Magyar Idők v úterý uvedl, že v délce 500 metrů už stojí sloupy, k nimž bude později připevněn plot.

Foto: Magyar Idők

V délce 500 metrů už stojí sloupy.

Článek

Podle serveru bude v první fázi postavena bariéra o délce 10,3 kilometru. Na výstavbě pracují vězni, armáda se do stavby zatím nezapojila.

Maďarský premiér Viktor Orbán (FIDESZ) před časem avizoval, že nová bariéra bude pevnější než stávající. Varoval, že pokud Turecko vypoví dohodu s Evropskou unií, do Evropy mohou opět proudit statisíce migrantů.

Premiérův bezpečnostní poradce György Bakondi ve středu v televizi M1 řekl, že nová bariéra bude pevnější a hůře překonatelná. „Bude osvětlená, což umožní rychlejší odhalení migrantů,“ dodal Bakondi.

Za stávající bariérou byla na maďarské straně mezitím dokončena zpevněná silnice, která umožní rychlejší a bezpečnější pohyb policejních a armádních vozů podél 150 kilometrů dlouhé srbsko-maďarské hranice. Podle televize M1 byla silnice vybudována v rekordním čase 60 dnů. „Silnice je široká 3,5 metru a mohou ji používat vozidla do 4,5 tuny. Na této silnici je povolená maximální rychlost 60 kilometrů v hodině,“ uvedla televize. Civilní vozy na tuto silnici nesmějí.

Maďarsko postavilo bariéru na hranicích se Srbskem loni v čase vrcholící migrační krize. Podél bariéry hlídkují kromě maďarských policistů a vojáků rovněž čeští, slovenští a polští policisté.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám