Hlavní obsah

Rusko ukázalo raketu, která dokáže šmahem zničit zemi jako Francie

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Moskva

Rusové v neděli v tichosti odtajnili nákres nové mezikontinentální rakety RS-28 Sarmat, kterou by mohli už v roce 2018 začít děsit svět. Střela označovaná v kódu NATO Satan 2 bude vybavená šestnácti jadernými hlavicemi a podle agentury Sputnik bude mít potenciál zpustošit území o velikosti „Francie nebo Texasu“.

Foto: Profimedia.cz

Předchůdce nové rakety SS-18 Satan při startu v roce 1999. Namísto jaderné hlavice tehdy vynesla britský satelit.

Článek

„V souladu s dekretem ruské vlády o rozkazu ke státní obraně pro rok 2010 a plán pro časové období 2012 až 2013 dostala Makajevova konstrukční kancelář pokyn k práci na vývoji (nové rakety) Sarmat,“ stojí v oficiálním prohlášení kanceláře umístěném na jejím webu. Pod prohlášením je podepsán šéfkonstruktér kanceláře.

Kontrakt mezi Makajevovou konstrukční kanceláří a ruským ministerstvem obrany byl podle citovaného prohlášení uzavřen v červnu roku 2011. Hlavice nové rakety byla podle informací ruských médií, na která se odvolává server CNBC, otestována v dubnu a první stupeň rakety s motorem PDU-99 v srpnu letošního roku.

Foto: Makajevova konstrukční kancelář

Nákres ruské rakety na stránkách Makajevovy konstrukční kanceláře. V anglické verzi webu zbrojovky byl také, během úterý ale zmizel.

RS-Sarmat by se měla nespatřena radary k cíli blížit rychlostí sedmi kilometrů za sekundu, tedy 25 200 kilometrů za hodinu. V místě dopadu by explodovala silou 40 megatun. To odpovídá 2000násobku jaderných náloží shozených v roce 1945 na Hirošimu a Nagasaki. A Rusové straší, že ji nedovede zlikvidovat ani nejmodernější protiraketový systém.

Expert na ruské raketové systémy Igor Satjagin z britského think-tanku Royal United Services jim ale dává za pravdu. „Nejenže jsou ty rakety příliš rychlé, ony mají navíc nepředvídatelnou trasu letu. Celou cestou manévrují, takže je pro jakýkoliv protiraketový systém nesmírně těžké je sestřelit,“ řekl Satjagin Daily Mailu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám