Hlavní obsah

Norsko poprvé od války přijme cizí vojáky, míří tam námořní pěchota USA

Novinky, rei
Oslo

Spojené státy vyšlou do Norska 330 příslušníků námořní pěchoty, kteří budou rotovat. V pondělí to potvrdilo norské ministerstvo obrany. Je to první nasazení zahraničních vojáků na norském území od konce druhé světové války, upozornila agentura Reuters.

Foto: Profimedia.cz

Příšlušníci americké námořní pěchoty

Článek

„Spojené státy jsou naším nejdůležitějším spojencem. Máme s nimi úzké bilaterální vztahy, které chceme rozvíjet,“ uvedla v prohlášení norská ministryně obrany Ine Eriksenová Søreideová.

Američané dorazí na základnu Vaernes ve střední části Norska v lednu a zapojí se do řady cvičení a manévrů. Norské úřady pak v průběhu roky zhodnotí průběh mise a rozhodnou se, jestli spolupráci prodlouží.

Proti hrozbě z Moskvy

Norsko je zakládajícím členem NATO a blízkým spojencem USA, takže na svém území pravidelně hostí cvičení aliančních jednotek. Od působení Rudé armády, která za druhé světové války vytlačila nacistické okupanty, však na jeho území nebyli žádní cizí vojáci usazeni trvaleji. Norsko v době počínající studené války podle agentury AFP prohlašovalo, že na svém území nedovolí přítomnost zahraničních bojových jednotek, dokud nebude čelit útoku nebo hrozbě útoku z tehdejšího Sovětského svazu.

To, že by vyslání Američanů bylo v atmosféře nového potýkání se Západu s Moskvou krokem namířeným proti Rusku, ale norská ministryně obrany Eriksenová Søreideová vysloveně nepotvrdila. Zato prohlásila: „Obrana Norska závisí na spojeneckých posilách a pro norskou bezpečnost je klíčové, aby naši spojenci měli znalosti potřebné k operacím v Norsku po boku norských sil.“

Spojené státy už v Norsku mají velké množství armádní techniky a zbraní. O vyslání vojáků do Norska se veřejně hovoří od minulého týdne, kdy také ruské velvyslanectví v Oslu vyjádřilo nad takovým krokem údiv.

Norsko a Rusko sdílí hranici v arktické oblasti.

Reklama

Výběr článků

Načítám