Hlavní obsah

Slovenský parlament zakázal Kotlebovy hlídky ve vlacích

– Bratislava
Právo, Ivan Vilček (Bratislava)

Poslanci slovenského parlamentu v úterý schválili novelu zákona o drahách, na základě které může od února 2017 dohlížet na veřejný pořádek ve vlacích a na nádražích pouze policie a osoba určená dopravcem. Je to reakce na hlídky nacionalistické Lidové strany Naše Slovensko (LSNS) Mariána Kotleby, které jsou ve vlacích od dubna.

Foto: TV Markíza

Marian Kotleba (vlevo) osobně doprovází jednu z hlídek.

Článek

Novela, kterou schválilo 98 poslanců koalice i opozice, je namířena proti hlídkám ultrapravicové ultranacionalistické Lidové strany Naše Slovensko (LSNS) Mariána Kotleby, které působí ve vlacích od dubna letošního roku.

„Jakoukoli aktivitu, která má chránit občany, pokud se jedná o jejich majetek, život a zdraví, může vykonávat pouze policie nebo subjekt, který má příslušné pověření od dopravce. Nikdo v tomto státě nemůže nahrazovat policii ani se tak tvářit,“ uvedla ministryně spravedlnosti Lucia Žitňanská (Most-Híd).

„Politické subjekty, které si kladou za cíl vykonávat aktivity, aby vyvolávaly dojem, že tento stát není funkční, aby pak přišly s vlastním řešením, budou pokaždé hledat cestu, aby svůj extremistický program prosazovaly,“ varovala Žitňanská.

Dráhy se snažily od léta hlídky vytlačit, schválily dokonce nový přepravní řád, který jejich působení nedovoloval, ale na realitě se nic nezměnilo. [celá zpráva]

Krok k domobraně

Hlídky zavedla strana po napadení 21leté dívky ve vlaku z Nových Zámků do Zvolena.

Vlakové hlídky LSNS se ukázaly být velmi účinným marketinkovým nástrojem Kotlebovy strany. Video, na němž členové hlídky pomáhají policistům při zásahu proti opilému Romovi, vidělo na sociální síti téměř půl miliónu lidí. Kotleba připustil, že hlídky jsou prvním krokem k zavedení domobrany. Ta by měla podle něj působit tam, kde selhává policie. [celá zpráva]

V březnových volbách získala krajně pravicová LSNS 200 tisíc hlasů.

Reklama

Výběr článků

Načítám