Hlavní obsah

Bývalý voják marně čekal na amputaci, konal sám

Novinky, jky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Sedmapadesátiletý Paul Dibbins v sobě duši vojáka nezapře. Jeho případ však rozvířil diskusi ohledně zdravotní péče ve Velké Británii. Bývalý voják se totiž poté, co mu byla odložena amputace nohy pod kolenem, rozhodl na nic nečekat a jednal sám. Kleštěmi si ucvakl prsty u nohou, do kterých se mu dala sněť. Informoval o tom britský Daily Mail.

Foto: Profimedia.cz

Paul Dibbins si musel provést amputaci prstů zasažených snětí sám.

Článek

Dibbins, který je diabetik, se dostal do zdravotních potíží poté, co strávil v březnu 2015 tři hodiny opravou auta svého syna v mrazivých podmínkách před domem. Noha mu omrzla.

Kdyby tehdy navštívil lékaře, mohlo být dnes možná vše v pořádku. Dibbins se však rozhodl léčit své omrzlé prsty u nohou sám. O šest měsíců později mu však noha zčernala a nedalo se jinak – muž musel vyrazit do nemocnice v Torbay. Tam mu lékaři oznámili, že má v končetině sněť a budou mu ji muset amputovat pod kolenem.

Když však národní zdravotní služba na poslední chvíli operaci odvolala (důvod jejího zrušení britský deník nespecifikoval), podepsal otec tří dětí revers a šel domů čekat, až se mu lékaři ozvou s náhradním termínem. Měl za to, že se tak stane během několika dnů, ale tvrdí, že se mu vůbec nikdo neozval, a on tak musel situaci vyřešit sám.

Místo aby dále čekal, rozhodl se zasažené prsty odstranit sám. Při chirurgickém úkonu využil své znalosti první pomoci a rozhodl se nevzít si žádné utišující léky.

Foto: Profimedia.cz

Podle svých slov nejdříve seškrábal odumřelé maso kolem svých dvou prstů na pravé noze. Poté, v teple svého obývacího pokoje, začal s odstraňováním šlach a následně i zbytků prstů. Úkon mu trval přibližně hodinu. Nohu si pak ošetřoval následujících devět měsíců pomocí švýcarského armádního nože a sterilních nůžek. Tvrdí, že chirurg, který jeho práci uviděl, mu řekl, že je „šílený”, ale odvedl „ukázkovou práci”.

„Udělal jsem to kvůli tomu, že to prostě muselo být uděláno. Doktor mi jasně řekl, že mě ty prsty zabijí. Jeden chirurg mi sice řekl, že jsem měl více štěstí než rozumu, ale druhý mi řekl, že ač jsem šílený, tak jsem odvedl skvělou práci,” dodal Dibbins, který se svou rodinou žije ve vesnici Buckfastleigh v hrabství Devon.

Reklama

Výběr článků

Načítám