Hlavní obsah

Britské gaye čeká po letech generální pardon

Právo, Rostislav Matulík

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Být gayem bývalo dříve v Británii hodně nebezpečné – desetitisíce mužů pozatýkala policie v barech, kavárnách, veřejných lázních i doma v soukromí, přičemž svědky bývali nezřídka rodiče „pachatelů“. Viděno současnou optikou nepáchali ovšem žádné zločiny – jediné, oč jim šlo, bylo často jen intimní sblížení s jinými muži.

Foto: Profimedia.cz

Socha geniálního britského matematika Alana Turinga v Sackville Gardens v Manchesteru

Článek

Nyní vláda premiérky Theresy Mayové oznámila, že tisíce britských gayů a bisexuálních mužů potrestaných podle někdejších represívních zákonů dodatečně omilostní. A nejde zdaleka jen o gesto – celkem se generální pardon týká zhruba 65 tisíc (!) pronásledovaných mužů, jenom asi 15 tisíc z nich dosud žije.

Homosexuální styk mezi dvěma muži staršími 21 let byl v Anglii trestným činem až do roku 1967, kdy byl nakonec dekriminalizován. Ve Skotsku ale šlo o závažný delikt až do roku 1980 a v Severním Irsku až do roku 1982. Předchozí drakonická legislativa ovšem nebrala v potaz lesby – stíhala pouze muže. Ženy byly pouze čas od času popotahovány za „pobuřování“ a „nemravnost“, takže nynější pardon se bude týkat výlučně mužů.

Je mimořádně důležité, abychom udělili pardon každému, kdo v minulosti seděl za to, co dnes není trestné.
Ministr spravedlnosti Sam Gyimah

Konzervativní ministr spravedlnosti Sam Gyimah sdělil, že vláda v horizontu měsíců prosadí novelu policejního zákona, a tím bude dekriminalizace homosexuality definitivní. Výmaz z rejstříku trestů bude platit automaticky pro všechny, kteří byli v minulosti odsouzeni za již zrušené trestné činy. Musejí však o to oficiálně zažádat sami, případně jejich potomci.

„Je mimořádně důležité, abychom udělili pardon každému, kdo v minulosti seděl za to, co dnes není trestné,“ řekl Gyimah.

Od roku 2012 mohou u soudů podstoupit martyrium s vyškrtnutím z rejstříku trestů Britové jako jednotlivci. Za čtyři roky zažádalo 335 mužů, 84 soudy vyhověly.

A proč vlastně Turingův zákon?

Nový zákon, který tohle všechno změní, ponese jméno geniálního matematika Alana Turinga. Ten se za druhé světové války zasloužil o prolomení kódu Enigma a tím nejenže přispěl k porážce Německa, ale fakticky zachránil životy spoustě vojáků.

O žádnou milost nestojím. A co se týče Turinga – ten také nebyl ničím vinen, tak proč ty tahanice s pardonováním?
George Montague

Přes nesmírné zásluhy o vlast byl v roce 1952 odsouzen za homosexuální styky a donucen k podstoupení chemické kastrace. Dva roky poté – ve věku pouhých 41 let – psychicky naprosto zničen spáchal sebevraždu kyanidem. Dnes je považován za jednoho z otců počítačů. Královna Alžběta II. mu udělila královskou milost už v roce 2013, letos v dubnu se omluvil za pronásledování gayů také šéf tajné služby GCHQ.

Nynější iniciativa ministerstva spravedlnosti nicméně počítá s tím, že v případě dosud žijících a v minulosti odsouzených proběhne revize každého případu. To ale silně vadí aktivistům ze skupiny Stonewall bojující za práva LGBT komunity. Zákon totiž podle nich nejde dost daleko, protože s ním není spojena omluva.

„Ničeho zlého jsem se tehdy nedopustil,“ říká dnes 93letý George Montague z anglického Brightonu. „Jen jsem byl ve špatnou dobu na špatném místě. O žádnou milost nestojím. A co se týče Turinga – ten také nebyl ničím vinen, tak proč ty tahanice s pardonováním?“ říká Montague.

Ministr Gyimah však plošné automatické vyvinění odmítá – podle něj je třeba projít jednotlivé případy, aby prý neproklouzli skuteční delikventi.

Jak je důležité očistit Wildea

Zřejmě nejslavnější osobností, které by se mohla chystaná milost týkat, je viktoriánský spisovatel a dramatik irského původu Oscar Wilde. Ten byl v roce 1895 odsouzen na dva roky nucených prací v žaláři v Readingu. Na svobodu se dostal jako zlomený muž. Nikdy se již nedokázal vzpamatovat a po krátkém bloudění Evropou zemřel v Paříži v listopadu 1900.

Organizace Stonewall ovšem varuje, že Wildeův případ je natolik komplikovaný, že by pro něj ani pardon nemusel platit. Dramatika totiž odsoudili až poté, co sám stáhl žalobu na protistranu, a podle některých badatelů nese jeho kauza zřetelné známky zametání stop.

Praktikujícím gayem byl tehdy například i britský premiér. Historik Matt Houlbrook z Birminghamu se však obává, že pardon pro budoucí generace příliš zjednoduší problematiku homosexuality ve společnosti. „Dodatečné omilostnění stejně nic nezmění na tom, čím si tihle muži prošli,“ říká Houlbrook.

Anketa

Měli by být britští gayové dodatečně omilostněni?
Ano
58,2 %
Ne
41,8 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 1903 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám