Hlavní obsah

Český gang lákal do Británie krajany a zotročoval je

BBC, doh

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Londýn

Pětice Čechů v britském Plymouthu zotročovala krajany, shledal britský soud. Skupinu tří žen a dvou mužů ve věku 28 až 37 let původem z Nového Boru zatkla britská policie před necelými dvěma měsíci. Gang do Británie dopravoval z Česka lidi, kteří pak pro něj na ostrovech pod pohrůžkou násilí museli pracovat často v nelidských podmínkách a zdarma.

Foto: Profimedia.cz

Budova soudu v britském Plymouthu

Článek

„Soustavně oslovovali lidi v českých městech a slibovali jim nový život ve Spojeném království,“ citoval server BBC policistu Stuarta Cavina, který vedl vyšetřování. Oběti pak v Británii nutili pracovat 12 hodin denně a šest dní v týdnu v továrnách, automyčkách, ale i domácnostech jako novodobé otroky.

Terorizovaní a ponižovaní krajané museli podle vyšetřovatelů hledat jídlo v odpadkových koších či bydlet ve skříních, krást v obchodech a páchat podvody, aby pro své trýznitele získali peníze.  Policie na rozsáhlém případu pracovala půl roku.

Detektivy na stopu gangu přivedl Čech, jemuž se v březnu podařilo od trýznitelů uprchnout a přihlásit se na policii.  Skupina si podle policie za několik let trestné činnosti přišla na statisíce liber. O výši trestu soud teprve rozhodne. Podle médií „moderním otrokářům“ nyní hrozí maximálně 10 let vězení a pokuta, po chystaném zpřísnění zákonů už by to bylo 14 let.

Reklama

Výběr článků

Načítám