Hlavní obsah

Na Maltě se zřítil menší letoun, pět Francouzů na palubě zahynulo

– Valletta • Aktualizováno

Pět francouzských celníků zemřelo při pádu menšího vojenského letadla na Maltě. Nehoda se udála v pondělí ráno krátce poté, co stroj vzlétl z letiště Luqa v jižní části ostrova. Původní informace, že na palubě byli zaměstnanci pohraniční služby EU Frontex, se ale podle agentury Reuters nepotvrdily.

BEZ KOMENTÁŘE: Pád letadla na Maltě nepřežilo pět lidíVideo: AP/Ed de Gaetano/Reuters

 
Článek

Dvoumotorový turbovrtulový letoun Metroliner podle svědka citovaného listem Times of Malta standardně nabíral výšku, najednou se však naklonil doprava a „letěl přímo k zemi“. Stroj dopadl nedaleko ranveje a vzplál, část trosek dopadla také na přilehlou silnici.

Tři pasažéři byli zaměstnanci francouzského ministerstva obrany, dva byli zaměstnanci soukromé společnosti, která vlastnila letadlo. Účastnili se monitorovací mise nad Středozemním mořem, jejímž cílem bylo odhalit trasy pašeráků lidí a drog, uvedl podle ČTK francouzský ministr obrany Jean-Yves Le Drian.

Veškerý provoz na mezinárodním letišti Luqa byl do odvolání zastaven.

Maltský deník s odkazem na nejmenované zdroje původně uvedl, že letoun měla z Lucemburska pronajatý pohraniční agentura EU Frontex. Ta ale později ústy svéo mluvčího popřela.

Turbovrtulový Metroliner podle serveru Wikipedia pojme až 19 lidí.

Reklama

Výběr článků

Načítám