Hlavní obsah

Srebrenica bude mít poprvé od konce války srbského starostu

Srebrenica

Město Srebrenica, které leží na východě Bosny a je spojeno s masakrem tisíců muslimských mužů před 21 lety, bude mít poprvé od konce války srbského starostu. Podle médií to potvrdila ústřední volební komise. Dosavadní starosta bosňácké (dříve muslimské) národnosti Ćamil Duraković ale výsledek zpochybnil a dal najevo, že podá stížnost.

Foto: Profimedia.cz

Mladen Grujić

Článek

Srbský kandidát na místo starosty Srebrenice v komunálních volbách, které se konaly 2. října, Mladen Grujić podle zveřejněných výsledků získal 4678 hlasů (54,38 procenta), zatímco Duraković 3910 hlasů (45,45 procenta). Duraković doufal, že o jeho vítězství nakonec rozhodnou korespondenční hlasy od srebrenických Bosňáků žijících v zahraničí, ale volební komise prý nepřijala hlasy, které přišly pozdě.

Duraković na pondělní tiskové konferenci podle listu Dnevni avaz prohlásil, že má důkazy o nepravostech při volbách ve Srebrenici, a proto podá stížnost. Tvrdil, že v den voleb přišlo do Srebrenice hlasovat více než 2000 lidí ze Srbska a že většina z nich nemá platné dokumenty Bosny a Hercegoviny, nejsou tedy jejími občany.

Poukázal rovněž na rozhodnutí ústřední volební komise nezapočítat 2000 hlasů, které přišly poštou. Volební komise o víkendu rozhodla, že nebudou započítány hlasy, které přišly po 4. říjnu, tedy více než dva dny po konání voleb.

Další stížnost se týká skutečnosti, že do místností s volebními materiály vstoupila policie, čímž byl podle Durakoviče vážně narušen zákon a volební proces. Dosavadní starosta přitom tvrdí, že policisty záměrně poslal prezident Republiky srbské Milorad Dodik s cílem volby ovlivnit.

Srebrenica se nachází v Republice srbské, která tvoří Bosnu společně s bosňácko-chorvatskou Federací Bosny a Hercegoviny.
Bosenskosrbské ozbrojené síly v červenci 1995 na sklonku války v Bosně dobyly enklávu Srebrenica, která byla v té době pod ochranou jednotek OSN. Poté v okolí města povraždily asi 8000 bosenských Muslimů.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám