Hlavní obsah

První výsledky voleb v Černé Hoře ukazují na vítězství vládní DPS

Podgorica

Podle prvních dílčích výsledků černohorských parlamentních voleb by mohla prozápadní Demokratická strana socialistů (DPS) premiéra Mila Djukanoviče získat většinu až 42 procent hlasů. Vyplývá to z výpočtu volebního výsledku, které agentura CEMI odvodila po sečtení prvních 20 procent hlasů.

Foto: Darko Vojinovic, ČTK/AP

Premiér Černé Hory Milo Djukanovič s manželkou

Článek

Opoziční koalice Demokratická fronta sdružující proruské a prosrbské strany má šanci získat 23 procent, další opoziční strana Klíč 12 procent hlasů. Volby by tak mohly skončit překvapivě jasným vítězstvím vládního tábora.

Volby v Černé Hoře jsou považovány za střet o další směřování země. Černá Hora podala přihlášku do EU v roce 2008, o dva roky později získala kandidátský status. Djukanović stojí v čele černohorské politiky čtvrt století.

Opozice premiérovu DPS již dlouho obviňuje z volebních podvodů a ze zapojení vysokých stranických funkcionářů do kriminálních aktivit. Taková nařčení se týkají i premiéra. Jeho mocenské ambice ohrozila i partnerská Sociálnědemokratická strana, která se od DPS odvrátila a posílila opozici.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám