Hlavní obsah

Odmítnutí vrtulníků vyvolalo „válku“ Polska s Francií

Právo, PM
Varšava

Ostrá výměna názorů mezi Varšavou a Paříží proběhla poté, co konzervativní polská vláda premiérky Beaty Szydlové (PiS) minulý týden nečekaně zrušila kontrakt s francouzskou firmou Airbus Helicopters. Ta od loňského roku jednala s Varšavou o prodeji 50 vojenských vrtulníků EX 725 Caracal za 3,1 miliardy eur. K odmítnutí zřejmě přispělo i to, že transakci dohodla ještě předchozí vláda liberální Občanské platformy (PO).

Foto: Profimedia.cz

Vláda chce pořídit vrtulníky Black Hawk vyráběné v polském městě Mielec a Šwidnik.

Článek

Szydlová tvrdí, že francouzská nabídka nejenže nezajistí Polsku dostatečnou bezpečnost, ale dokonce obsahuje i jisté bezpečnostní riziko. Francouzský prezident François Hollande vzápětí demonstrativně odložil návštěvu Varšavy.

Místo francouzských helikoptér chce Varšava nyní koupit 21 vrtulníků Black Hawk vyráběných v polském městě Mielec a Šwidnik, kde od roku 2007 fungují závody amerického výrobce Sikorski.

Premiérka v této souvislosti uvedla, že tyto vrtulníky sice vyrábí společnost zahraničního majitele, ale zaměstnává tisíce Poláků a platí daně v Polsku. Nákup označila za „ekonomické vlastenectví“.

Airbus žádá odškodné

Největší evropský výrobce  letadel ale považuje odmítnutí polské vlády za bezprecedentní a žádá odškodné. Šéf divize vrtulníků Airbusu Guillaume Faure v otevřeném dopise Szydlové napsal, že jejich firma „jako jediná ze zájemců splnila podmínky tendru“ a že koncern chtěl vyrobit vrtulníky kompletně v Polsku, kde plánoval postavit závod, který by z 90 procent vlastnil polský stát.

„Žádný vládní zákazník s námi ještě nikdy nejednal podobně jako nyní polská vláda,“ prohlásil šéf Airbusu Tom Enders. „Chtěli jsme investovat v Polsku ve velkém stylu, ale polská vláda nám nakonec zabouchla dveře před nosem,“ dodal.

Nepojedou na veletrh

Francie poté zrušila oficiální status polské delegace na mezinárodním veletrhu vojenské techniky Euronaval 2016, který začne 17. října v Paříži. „Byli to Poláci, kdo naučil Francouze používat vidličku,“ reagoval na krizi podrážděně náměstek polského ministra obrany Bartosz Kownacki.

Mluvčí vládního PiS Beata Mazureková pak nicméně jeho slova označila za nevhodná. Mimořádně napjaté vztahy s Paříží se včera pokoušela mírnit i Szydlová výrokem, že nabídne Francii „jiné projekty“.

Reklama

Výběr článků

Načítám