Hlavní obsah

Odštěpí se Skotsko od Británie? Vláda chystá nové referendum

Novinky, rei

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Glasgow
Aktualizováno

Skotská vláda příští týden představí zákon o novém referendu o nezávislosti na Spojeném království. Na konferenci Skotské národní strany to ve čtvrtek řekla první ministryně Skotska Nicola Sturgeonová. Londýn další referendum o budoucnosti Skotska odmítá.

Foto: Nicola Sturgeon, Reuters

Skotská premiérka Nicola Sturgeonová

Článek

„Jsem rozhodnuta, že Skotsko bude schopno zvážit otázku nezávislosti ještě před odchodem Velké Británie z Evropské unie, pokud je to nezbytné k ochránění zájmů naší země. Proto mohu potvrdit, že příští týden bude za účelem konzultací představen zákon o referendu o nezávislosti,“ potvrdila ve čtvrtek Sturgeonová.

Londýn se vůči tomu okamžitě vymezil. „Tato záležitost se už v roce 2014 řešila. Měli bychom se soustředit na spolupráci v rámci Spojeného království,“ zněla první reakce Downing Street na Twitteru.

Sturgeonová se současně pustila do konzervativců ve vládních řadách v Londýně. Podle ní u nich vybujelo pravé křídlo, které nejenže vyvolalo brexit, ale také vybudilo v zemi xenofobní nálady, které „ležely dlouho pod povrchem“.

Brexit změnil situaci

Skotsko pořádalo referendum v listopadu 2014, tehdy 55 procent voličů myšlenku samostatného Skotska zavrhlo. Situaci ale změnilo červnové referendum, v němž Britové rozhodli o vystoupení z EU. Skotská vláda chce v Unii setrvat a varovala, že pokud Skotové toto stanovisko podpoří, bude na stole otázka nového skotského referenda o samostatnosti.

Zatímco celá Británie odhlasovala tzv. brexit procentuálním poměrem hlasů 52 : 48, Skotsko hlasovalo úplně naopak – 62 procent hlasovalo pro setrvání království ve společném evropském projektu.

Anketa

Podporujete Skoty ve snaze získat nezávislost na Velké Británii?
Ano
71,5 %
Ne
28,5 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 3192 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám