Hlavní obsah

Německé tajné služby chtějí být u azylových řízení

Právo, DPA, ČTK, kov

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Berlín

Šéf německé kontrarozvědky Hans-Georg Maassen žádá zapojení tajných služeb do přijímacího řízení žadatelů o azyl. Podpořil tím požadavek bavorského premiéra Horsta Seehofera na přísnější přijímací řízení.

Foto: Michaela Rehle, Reuters

Běženci čekají v registračním středisku v Erdingu nedaleko Mnichova. Archivní snímek

Článek

„Úkolem tajných služeb je učinit nepřehledné situace přehlednějšími. Proto je například vítána každá další informace z databank,“ řekl Maassen televizi ZDF.

Přiznal sice, že v poslední kauze Syřana Džábira Bakra podezřelého z přípravy teroristického útoku by to asi nepomohlo, ale v jiných případech by to mohlo být nutné.

„Podařilo se nám takříkajíc za pět minut dvanáct zabránit teroristickému útoku i díky mnoha informacím od partnerů, z nichž vyplývalo, že prvním cílem útoku bude železnice a později letiště v Berlíně,“ dodal Maassen.

SPD je proti

Proti přísnějšímu přezkoumání uchazečů o azyl, které žádá vedle šéfa kontrarozvědky bavorský premiér, se staví politici SPD.

Zemský ministr vnitra Severního Porýní-Westfálska Ralf Jäger (SPD) varoval před „paušálním podezřením vůči uprchlíkům“. Podle něj by bylo „špatné obviňovat statisíce těch, kdo utíkali před válkou a terorem, z nepřátelství vůči zemi, jež jim poskytuje azyl“.

Věznice semeništěm nových džihádistů

Evropské věznice se staly podhoubím pro islamistické sítě, které nejraději verbují zločince už připravené jednat. Bývalí vězni tvoří odhadem téměř 60 procent džihádistů v Evropě. Uvádí to studie britského Mezinárodního centra pro zkoumání radikalizace a politického násilí (ICSR), podle níž vznik IS posílil vazby mezi terorismem a běžnou zločinností. Dříve odsouzení násilníci také umějí zacházet se zbraněmi a nejsou podezřelí z terorismu. [celá zpráva]

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám