Hlavní obsah

Strůjce masakru v Paříži Abdeslam se rozhodl nevypovídat. Obhájci nad ním lámou hůl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Paříž

Právníci Salaha Abdeslama, který je považován za mozek loňských teroristických útoků v Paříži, ho už nebudou hájit. Reagují tak na jeho rozhodnutí využít práva nevypovídat. Abdeslam přitom po svém dopadení vyšetřovatelům sliboval, že mluvit bude. Advokáti tvrdí, že změnil názor v důsledku přísných podmínek, v jakých je vězněn.

Foto: Gonzalo Fuentes, Reuters

Advokát Frank Berton. Teroristu Salaha Abdeslama už hájit nebude.

Článek

„Jsme přesvědčeni, že – a on nám to také sám řekl – využije svého práva mlčet a nebude vypovídat. Od začátku jsem říkal, že pokud můj klient nebude vypovídat, skončím s jeho obhajobou,” řekl televizi BFM TV advokát Frank Berton, který před kameru předstoupil spolu se svým kolegou, belgickým Abdeslamovým obhájcem Svenem Marym.

Abdeslam podle Bertona odmítá spolupracovat kvůli tomu, že je na samotce ve vězení s nejvyšší ostrahou a je sledován 24 hodin denně, napsala agentura Reuters.

Foto: Dabiq

Islámský stát zveřejnil fotografie útočníků z Paříže.

„Viděli jsme, jak se sesypává. Když jste čtyřiadvacet hodin sledováni, v noci infračervenou kamerou, zblázníte se. A tohle je důsledek politického rozhodnutí,“ řekl Berton. Obhajoba se podle něj opakovaně snažila podmínky Abdeslamova věznění změnit. Bez úspěchu.

Mary dodal, že na to nejvíc doplatí pozůstalí po obětech pařížských atentátů, „protože mají právo dozvědět se pravdu a pochopit nepochopitelné”.

Abdeslam prý zatím jiné obhájce nechce, zda mu bude umožněno zůstat bez advokáta, ale zatím není jasné.

Inteligence vysypaného popelníku

Ústřední postava a jediný přeživší strůjce pařížského masakru, při němž na několika místech v centru francouzské metropole zemřelo 130 lidí, má se svými obhájci vůbec problém. Poté, co bylo rozhodnuto o tom, že bude vydán do Belgie, o něm advokát Mary prohlásil, že disponuje inteligencí vysypaného popelníku.

„Je úplně dutý. Dokonalý příklad generace Grand Theft Auto (počítačová hra – pozn. red.), která si myslí, že žije ve videohře,“ řekl advokát Mary a nazval jej „blbečkem z Molenbeeku“. [celá zpráva]

Belgický terorista Salah Abdeslam měl být řidičem dopravujícím ostatní útočníky na místa činu a starat se o logistiku operace. Stal se terčem jedné z největších pátracích akcí v evropské historii a po 126 dnech byl dopaden. A to právě v Molenbeeku, kde se po útocích v Paříži skrýval. [celá zpráva]

Související téma:

Foto: Belgian Interior Ministry

Salah Abdeslam

Když byl v dubnu vydán z Belgie do Francie, podle Bertona netrpělivě očekával možnost navázat spolupráci s francouzskými vyšetřovateli.

Reklama

Související články

Belgie vydala do Francie komplice atentátníků

Belgické úřady vydaly ve středu do Francie Hamzu Attoua, který byl komplicem hlavního podezřelého z teroristického útoku z loňského listopadu v Paříži Salaha...

Výběr článků

Načítám