Hlavní obsah

Islámský stát verbuje nové bojovníky v evropských věznicích

Londýn

Evropské věznice se staly podhoubím pro sítě islámských teroristů. Radikálové mezi trestanci verbují nejraději, protože jsou okamžitě schopni „jednat”, tedy zaútočit. Ve své studii na to upozornilo britské Centrum pro zkoumání radikalizace a politického násilí (ICSR). Vznik takzvaného Islámského státu (IS) podle něj posílil vazby mezi terorismem a běžnou zločinností.

Foto: Profimedia.cz

Evropská vězení se stala líhní teroristů.

Článek

„Zločinci jim velmi vyhovují. Islámský stát nepožaduje žádný velký intelekt. Nežádá vás, abyste studovali náboženství. Počíná si jako u nějaké počítačové hry,” řekl podle agentury AP ředitel ICSR Peter Neumann. Džihádisté IS podle něj nabízejí zločincům i spásu, aniž by museli měnit své chování.

Bývalí vězni tvoří odhadem téměř 60 procent islámských teroristů v Evropě. IS se ve způsobu verbováním liší od ostatních islamistických organizací jako Al-Káida. Ty ke své násilné činnosti radikalizují pomocí islamistických tezí studenty, intelektuály a další do té doby nenásilné jednotlivce. Dříve odsouzení násilníci také umějí zacházet se zbraněmi a nejsou podezřelí z terorismu.

Teror placený z pouličního prodeje bot 

Bezpečnostní síly se podle zprávy musejí zaměřit na veškeré možné zdroje jeho financování. Zverbovaní zločinci získávají peníze způsoby, které jsou jim vlastní, a tak se terorismus stále více financuje z běžné kriminality.

Například jeden z útočníků, kteří loni v lednu postříleli desítku lidí v redakci  francouzského satirického časopisu Charlie Hebdo, financoval svou násilnou činnost prodejem padělaných sportovních bot na ulicích Paříže.

„Splýváním zločineckých a teroristických prostředí se i boj proti běžné zločinnosti stává otázkou národní bezpečnosti,” zdůraznili autoři zprávy.

Reklama

Související články

Islámský stát ztratil přes čtvrtinu území

Od ledna 2015 ztratil Islámský stát 28 procent území, které ovládal, uvedla analytická společnost IHS, která vydává zbrojařskou ročenku Jane´s. V poslední době...

Výběr článků

Načítám