Hlavní obsah

Rusko potvrdilo přesun jaderných nosičů do kaliningradské oblasti

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Moskva/Washington

Ruské ministerstvo obrany v sobotu potvrdilo přesun raketových systémů Iskander do Kaliningradské oblasti. Podle agentury TASS uvedlo, že nejde o nic mimořádného, protože se tyto rakety do oblasti přesouvaly v rámci bojové přípravy už v minulosti.

Foto: Profimedia.cz

Raketový systém Iskander na přehlídce na Rudém náměstí

Článek

„Velké tajemství s transportem komplexu na nákladní lodi Ambal nikdo nedělal. A řeknu více. Jeden Iskander byl extra vystaven před naložením na Ambal pro prolétávající americký špionážní satelit, aby se upřesnily parametry této kosmické družice,“ řekl mluvčí ruského ministerstva obrany Igor Konašenko.

O přesunu raket schopných nosit jaderné hlavice do enklávy u Polska, informoval už v pátek večer list The Wall Street Journal s odvoláním na západní vládní představitele. Ti vyjádřili své přesvědčení, že jde o dočasné opatření s cílem ukázat svou sílu v době, kdy jsou vztahy s USA špatné.

Rusko u dříve do oblasti několikrát rakety Iskander přemístilo, ale vždy jen nakrátko. Kreml ale už dříve hrozil, že by mohly ve městě být umístěny trvale jako odpověď na budování amerického námořního protiraketového systému Aegis umístěného na lodích.

Iskander je mobilní systém. Nosná raketa je jednostupňová na tuhá paliva. Různé verze systému mají dosah 400 až 600 km. Z Kaliningradu proto mohou zasáhnout i území Německa.

Reklama

Výběr článků

Načítám