Hlavní obsah

Británie spekuluje o Blairově návratu

Novinky, rei
Londýn

Z Velké Británie se pod vedením konzervativců stává země jedné strany, i proto, že opoziční Labouristická strana je slabá a jde špatným směrem. To nenechává chladným bývalého labouristického premiéra Tonyho Blaira. V rozhovoru pro magazín Esquire řekl, že se chce politicky angažovat. Zůstává otázkou, do jaké míry.

Foto: Pool, Reuters

Bývalý britský premiér Tony Blair

Článek

Budoucnost je podle Blaira otevřená. „Nevím, jestli je zde role pro mě. To, co chci v tuto chvíli o své pozici říct, má svůj limit. Jediné, co mohu říct, je to, že takhle na tom teď je politika. Týká se mě to? Ano. Motivuje mě to? Ano. Jakým se vydám směrem? Co chci přesně dělat? To je otevřené,“ prohlásil expremiér.

Britské sdělovací prostředky v té souvislosti upozornily, že Blair před pár dny oznámil, že omezí své obchodní aktivity a velkou část prostředků, kterou vydělala jeho konzultační firma, věnuje na charitu. Dodal, že charitativní činnosti chce věnovat 80 procent svého času, přesto se hned začalo spekulovat, že Blair chce znovu více mluvit do politiky.

Británii nyní vládnou konzervativci, jejichž konzervativnější křídlo má po hlasování o brexitu a odchodu premiéra Davida Camerona navrch, přičemž labouristy vede silně levicový Jeremy Corbyn a strana je nejednotná a podle Blaira nastolila pomýlený kurz. Blairovi se to nelíbí a v rozhovoru pro Esquire hájil politiku kompromisního středu, kterou vedl.

„Proti politice, kterou zastávám, se zdvihla silná reakce, ale myslím si, že je ještě brzy na to říct, že střed byl poražen. Nemyslím si, že tomu tak nakonec bude, myslím, že bude znovu úspěšná. Teď je střed na ústupu, a to je pro nás výzva, které se musíme postavit,“ poznamenal Blair.

Související téma:

Foto: Reuters

Britský expremiér Tony Blair

Reklama

Související články

Tony Blair zbohatl pomocí tajné nadace

Své obrovské bohatství, nabyté po odchodu z politiky, skrýval britský expremiér Tony Blair (62) pomocí tajné nadace. Kauzu o víkendu spustili investigativní...

Výběr článků

Načítám