Hlavní obsah

Reportér vyfotil bosou poslankyni v polském Sejmu, na rok mu zakázali vstup

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Rok nesmí vkročit do dolní komory polského parlamentu, Sejmu, fotoreportér listu Super Express. Zákazem byl potrestán za snímek opoziční poslankyně, kterou zachytil v okamžiku, kdy si vyzula střevíce. Média se diví a protestují, znalci hovoří o „nebezpečném kroku směrem k cenzuře”. Trest pro fotoreportéra Pawla Dombrowského zaskočil i samu poslankyni. „Fotka mě nijak neurazila,” tvrdí Lidia Gondeková.

Foto: Profimedia.cz

Polský Sejm. Ilustrační foto

Článek

Inkriminovaný snímek zveřejnil Super Express minulý měsíc s poznámkou, že poslankyně je lékařka, a tak ví, jak pečovat o zdraví: v poslanecké lavici se vyzula a předvedla bosé nohy. Na dotaz ohledně svého "uvolněného chování" poslankyně vysvětlila, že má potíže s krevním oběhem a sotva vydrží celý den na nohou bez odpočinku; proto dopřála nohám chvilku relaxace.

Po třech týdnech na fotografii zareagoval velitel stráže, dohlížející podle pokynů předsedy sněmovny na pořádek, a rozhodl o ročním zákazu vstupu reportéra, až do 20. září 2017. Dombrowského snímky podle něj "nezachycují práci Sejmu, ale znevažují parlament".

Fotoreportéři pozor! Za takový skandální snímek můžete přijít o akreditaci.

Rozhodnutí pobouřilo fotoreportéry a novináře z různých médií. Skandálem prý nebyla fotografie, ale trest.

"Sejm je veřejné místo, poslanci jsou v práci za naše peníze. Pokud se šťourají v nose, škrábou na zadku či chodí bosi, je to projev jejich veřejné aktivity. Požadujeme okamžité zrušení zákazu," vyzývá v sociálních sítích fotoreportér Maksymilian Rigamonti.

„Krok k cenzuře”

"Ani se nechce věřit, že za něco takového má fotoreportér zakázaný vstup do Sejmu. Toto rozhodnutí je nebezpečný krok k parlamentní cenzuře," prohlásil vysokoškolský expert na mediální problematiku Wiesław Godzic.

Zákaz vstupu pro fotoreportéra překvapil i samotnou aktérku celé „kauzy” Lidii Gondekovou. Polský deník Wiadomosci tlumočil její vyjádření, podle něhož se necítila fotografií uražena, spíš ji zarazil trest pro fotoreportéra. Podle ní vládní PiS (Právo a Spravedlnost) chce jen zakrýt své chování z posledních dní. A ona se stala náhodnou obětí. Pokud nebude trest pro Dombrowského zrušen, bude reportér na zasedáních Sejmu jejím osobním hostem, citoval ji deník.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám