Hlavní obsah

Protesty zabraly. Polský Sejm shodil ze stolu návrh zákona o zákazu potratů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Varšava
Aktualizováno

Polští zákonodárci zamítli návrh zákona, který by ženám téměř zapovídal možnost umělého přerušení těhotenství. Poslanci tak zřejmě nakonec ustoupili tlaku veřejnosti, která se bouřila a vyšla do ulic. Pro odmítnutí návrhu hlasovalo 352 z 428 přítomných poslanců a 58 zákonodárců hlasovalo pro schválení zákona.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Polské ženy demonstrovaly v pondělí ve Varšavě proti totálnímu zákazu interrupcí Video: AP

 
Článek

Vláda premiérky Beaty Szydlové se podle BBC nechala slyšet, že pondělní masivní demonstrace po celé zemi daly ministrům „podnět k přemýšlení“. Přesnější by však patrně bylo slovo rozmyšlení. Vládnoucí strana Právo a spravedlnost (PiS) má totiž v Sejmu většinu a ta původně nový návrh zákona předložený katolickou iniciativou podpořila všemi hlasy.

Debatu o potratovém zákonu pak PiS přesunula do výborů, premiérka se ale po protestech od návrhu distancovala s tím, že vláda s téměř úplným zákazem potratů „nemá nic společného“.

Protest proti návrhu zákona o potratech.

Protest proti návrhu zákona o potratech.

Už tak přísný zákon

Polsko má, pokud jde o potraty, spolu s Vatikánem, Irskem a Maltou již teď nejpřísnější zákony v Evropě. Připouští interrupci jen v případě znásilnění, incestu nebo pokud je vážně poškozen plod či ohrožen život těhotné ženy.

Návrh zákona podporovaný církvemi ale předpokládal, že by bylo umělé přerušení těhotenství v Polsku zcela ilegální. Žena, která by interrupci i přes platnost nového zákona podstoupila, by mohla skončit až na pět let ve vězení. Pětiletý žalář by hrozil i lékaři, jenž by zákrok vykonal.

Návrh zákona v minulých týdnech vyvolal masové protesty, kdy do ulic vyšly desítky  tisíc lidí, zejména žen. Ty se oblékly do černého a místo do práce či do školy vyrazily do ulic. [celá zpráva]

Anketa

Jste pro zákaz interrupcí?
Ano
9,3 %
Ne
90,2 %
Nevím
0,5 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 398 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám