Hlavní obsah

Vrací se do Belgie terorismus? V Bruselu útočil na policisty muž s nožem

Novinky, Kateřina Farná (Brusel)

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brusel
Aktualizováno

Dva bruselské policisty napadl ve středu muž s nožem. Strážci zákona utrpěli řadu zranění včetně bodných ran do krku a žaludku. Jeden z nich skončil ve vážném stavu v nemocnici. Motiv útoku je zatím nejasný. Tamní prokuratura oznámila, že jde pravděpodobně o teroristický útok, uvedla BBC.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Útočník pobodal v Bruselu dva policistyVideo: AP

 
Článek

Útok se stal ve čtvrti Schaarbeek na severu Bruselu, kde žije mnoho muslimů především tureckého původu. Pachatele zadržela přivolaná hlídka kolem poledne. Zatčení se bránil a byl postřelen do nohy. Jednomu policistovi pak zlomil nos. Útočník byl později identifikován jako třiačtyřicetiletý Hicham D., který má belgické občanství.

Belgické úřady nejprve uvedly, že se nejedná o teroristický čin, později ale spojitost s terorismem nevyloučily. „Z dosavadních poznatků máme důvod se domnívat, že jde o teroristický čin,” řekl bez dalšího upřesnění mluvčí prokuratury Eric Van Der Sypt.

Foto: Olivier Matthys, ČTK/AP

V Bruselu byli pobodáni dva policisté.

Očitý svědek popsal incident pro server Flandersnews.be takto: „Viděl jsem muže, jak se potácí po chodníku. Brzy jsem si všiml, že má zraněnou nohu. Měl na sobě mikinu s kapucí.“

Podobné incidenty se poslední dobou v belgické metropoli opakují. V září obdobným způsobem napadl útočník policisty v přistěhovalecké čtvrti Molenbeek. Před vážnými zraněními je uchránily neprůstřelné vesty, které měli v tu chvíli na sobě.

Foto: Olivier Matthys, ČTK/AP

Útok na dva policisty se stal ve čtvrti Schaarbeek na severu Bruselu.

Incident oživil obavy, že se do Belgie vrací terorismus. V březnu džihádisté na bruselském letišti Zaventem a v metru zabili 32 lidí a více než 300 dalších zranili.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám