Hlavní obsah

Brexit začne v březnu, Británie si i po něm dočasně ponechá legislativu EU

Novinky, rei
Londýn
Aktualizováno

Velká Británie spustí vyjednávání o brexitu do konce března příštího roku. I po vystoupení z Evropské unie si ponechá její legislativu a teprve v následujících letech bude postupně rušit zákony, které budou k nepotřebě. Oznámila to v neděli premiérka Theresa Mayová. Zemi by to mohlo zajistit rychlejší vyjednání o vystoupení z EU, ale současného setrvání na společném unijním trhu. Předseda Evropské rady Donald Tusk oznámení uvítal.

Foto: Toby Melville , Reuters

Britská premiérka Theresa Mayová

Článek

Mayová nejprve v rozhovoru pro nedělník Sunday Times slíbila, že zákon o vystoupení z Unie představí v příštím proslovu královny Alžběty II. v parlamentu. Je to podle ní „první krok k tomu, aby se Spojené království zase stalo suverénní a nezávislou zemí“.

Současně poznamenala: „Pořád chceme mít dobré vztahy se zeměmi v Evropské unii a se samotnou Evropskou unií”.

Mayová dávala už dříve najevo, že chce spustit článek 50 smlouvy o fungování Evropské unie počátkem příštího roku. Nyní, u příležitosti zahájení sjezdu své Konzervativní strany v Birminghamu, potvrdila březnový termín.

Oznámení premiérky Mayové přináší do zahájení jednání o brexitu vítanou jasnost. Až tato jednání začnou, 27 bude hájit své zájmy

Oznámení na Twitteru uvítal předseda Evropské rady Donald Tusk. Podle něj Mayová do situace vnesla „vítanou jasnost”.

Londýn opakovaně vyvracel spekulace, že bude s tímto krokem otálet a čekat na výsledek jarních voleb prezidenta ve Francii, ale především na výsledek zářijových parlamentních voleb v Německu.

Dává také na srozuměnou, že chce rychlou dohodu. Teprve pobrexitové postupné odbourávání unijní legislativy by mohlo k rychlé dohodě přispět.

Související téma:

Foto: koláž Novinky.cz s použitím Profimedia.cz

Ilustrační foto.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám