Hlavní obsah

Maďaři hlasují v referendu o kvótách

Právo, Ivan Vilček
Budapešť
Aktualizováno

Maďaři hlasují v nedělním referendu o plánu přerozdělování migrantů mezi členské země Evropské unie. Otázka, na kterou budou Maďaři odpovídat, zní: „Chcete, aby Evropská unie nařizovala povinné přemístění osob bez maďarského občanství do Maďarska bez souhlasu maďarského parlamentu?”

Foto: ČTK/AP

Premiér Viktor Orbán ve volební místnosti

Článek

Vláda rozběhla masivní billboardovou a mediální kampaň, aby přilákala k urnám co nejvyšší počet voličů. Plebiscit bude totiž platný pouze v případě nadpoloviční účasti voličů. Podle posledních průzkumů veřejného mínění by se účast mohla pohybovat mezi 42 a 53 procenty.

Podpásovky v kampani

Emoce byly před referendem značně vyšponované. Například organizace vládní strany FIDESZ v budapešťském obvodu Csepel v kampani neváhala tvrdit nájemcům obecních bytů, že mohou přijít o střechu nad hlavou.

„V obvodě je 1475 bytů v majetku samosprávy. Do těchto bytů mohou na základě kvót nastěhovat migranty,“ strašili členové FIDESZ občany. Primátor města Jászberény Tamás Szabó (FIDESZ) zase varoval místní Romy, že kvůli migrantům mohou ztratit sociální dávky.

Foto: Ivan Vilček, Bratislava, Právo

Vládní billboard Věděl jste, že jen z Lybie chce přijít do Evropy téměř milion přistěhovalců.

Nezávislý poslanec Péter Kónya oznámil ve čtvrtek Ústřední volební komisi, že v obci Aszár někdo rozdával občanům potravinové balíčky v hodnotě 3000 forintů (270 Kč) za příslib, že se referenda zúčastní a budou hlasovat proti kvótám.

Opozice většinou vyzývala voliče, aby se plebiscitu nezúčastnili pod heslem: Zůstaň doma, zůstaň v Evropě.

Jisté vítězství

Politický analytik Péter Tölgyessy konstatoval, že i v případě neplatnosti referenda bude premiér Viktor Orbán podávat hlasování za své vítězství.

„Většina zúčastněných se s určitostí vysloví proti kvótám a premiér to využije k posílení své pozice doma i v zahraničí,“ uvedl Tölgyessy. Analytik Csaba Tóth upozornil, že pokud se hodně mluví o migraci, preference vládní strany FIDESZ stoupají, a platí to i opačně.

Foto: Ivan Vilček, Bratislava, Právo

Vládní billboard Neriskujme, hlasujme NE

Maďarsko by mělo podle unijní dohody integrovat 1294 migrantů. Plán na přerozdělení migrantů na základě povinných kvót, schválený členskými zeměmi EU loni, považuje Budapešť za porušení své národní svrchovanosti.

V prosinci podala na toto unijní rozhodnutí stížnost k Soudnímu dvoru Evropské unie. S povinnými kvótami nesouhlasí i některé další země EU, včetně České republiky a Slovenska.

Podal by demisi

Premiér Viktor Orbán s manželkou Anikó Lévaiovou odevzdali svůj hlas už ráno ve XII. budapešťském obvodě. Orbán označil za nejdůležitější otázku hlasování, zda bude víc hlasů odmítajících unijní kvóty.

Foto: Bernadett Szabo, Reuters

Premiér Viktor Orbán s manželkou ve volební místnosti

„Pokud to tak bude a zvítězí ne, bude to mít důsledky. Pouze maďarský parlament může pak rozhodnout o tom, s kým chtějí Maďaři žít, a bude to součástí právního systému. To uděláme v případě platnosti, i v případě neplatnosti referenda. Má to jedinou podmínku, aby bylo víc hlasů ne než ano,“ konstatoval Orbán před novináři. „Evropská unie musí přijmout názor Maďarů,“ dodal.

Předseda vlády na otázku novinářů řekl, že pokud by maďarští voliči souhlasili se zavedením kvót a v referendu by zvítězilo ano, podal by demisi.

Do deváté hodiny přistoupilo k urnám 7,25 procenta voličů, co představuje 579 tisíc lidí. Pro platnost referenda je potřebná nadpoloviční účast voličů, co je v Maďarsku 4,13 miliónu voličů.

Reklama

Související články

Referendum o kvótách zvedá emoce

Referendum o přerozdělení migrantů mezi členské země EU na základě povinných kvót se v Maďarsku uskuteční druhého říjnového dne. Otázka, na niž budou Maďaři...

Výběr článků

Načítám