Hlavní obsah

Syrská operace stála Moskvu 22 miliard, spočítal ruský list

Válečné tažení v Sýrii, trvající právě rok, stálo Rusko nejméně 58 miliard rublů (asi 22 miliard Kč). Odhadl to ruský podnikatelský list RBK na základě zveřejněných údajů ministerstva obrany a ruské vlády. Hlavní část nákladů připadla na nálety bombardérů a střely s plochou dráhou letu.

Foto: Khalil Ashawi, Reuters

Bombardování rebely ovládaného Ma´arat an-Numánu v provincii Idlíb

Článek

Analytik Ruslan Puchov se již dříve vyjádřil, že odhady nákladů na válečné operace představují v podání médií jen přibližná čísla. Sám považuje náklady na tažení v Sýrii za "velmi umírněné", protože "série manévrů během roku stojí víc".

Ruské letectvo během roční kampaně podniklo okolo 13 000 bojových letů, z nichž každý stál od 3,5 do 5,5 miliónu rublů (od 1,3 do 2,1 miliónu Kč). Dohromady šlo o přibližně 50 miliard rublů.

Skoro tři miliardy rublů ruští vojáci utratili na střely s plochou dráhou letu. Celkem za 365 dnů tažení odpálili 56 střel Kalibr, z nichž každá stojí okolo 750 000 dolarů (asi 18 miliónů Kč).

Odhad protiletecké obrany není

V Sýrii Rusové přišli o čtyři kusy letecké techniky: bombardér Su-24, sestřelený tureckou stíhačkou, jakož i o vrtulníky Mi-8, Mi-28 a Mi-35. Tyto ztráty novináři vyčíslili na 3,34 miliardy rublů (asi 1,3 miliardy Kč).

Náklady na posádku 3000 mužů na základně Hmímím představovaly 2,1 miliardy rublů (asi 800 miliónů Kč). Kompenzace za 20 zabitých činily 60 miliónů rublů (asi 23 miliónů Kč).

RBK nicméně připustil, že není schopen odhadnout náklady na protileteckou obranu základny, ani na nálety strategických bombardérů, podnikané z letišť na jihu Ruska.

Úřady dosud neuvedly žádná oficiální čísla. Premiér Dmitrij Medveděv loni v prosinci odmítl odpovědět na otázku, kolik stojí válčení v Sýrii. "To je tajemství," řekl. Dodal jen, že nasazení ruských vojsk se platí z rozpočtu ministerstva obrany, které nežádalo o jeho zvýšení.

Putin bombardování zesílil

Prezident Vladimir Putin v březnu připustil, že operace v Sýrii si vyžádala jisté výdaje, ale lví díl v řádu 33 miliard rublů (asi 12,6 miliardy Kč) uhradilo ministerstvo obrany z prostředků určených v roce 2015 na manévry a výcvik.

Agentura Bloomberg loni v prosinci napsala, že Moskva zpočátku plánovala utratit na tažení v Sýrii 1,2 miliardy dolarů (asi 29 miliard Kč). Zpočátku prý den válčení stál Rusko čtyři milióny dolarů, ale po Putinově rozkazu zesílit bombardování náklady vzrostly na dvojnásobek.

V tisku se také objevily zprávy, že na straně vládních vojsk prý bojuje také početná skupina ruských žoldnéřů. Roční působení 2500 ostřílených válečníků by podle RBK mohlo stát od 5,1 po 10,3 miliardy rublů (od 1,9 až 3,9 miliardy Kč).

Reklama

Výběr článků

Načítám