Hlavní obsah

V Lipsku museli zastřelit jednoho z uprchlých lvů

– Lipsko

Jeden ze dvou lvích samců, kteří ve čtvrtek utekli z výběhu v lipské zoo, musel být zastřelen, když se ho nepodařilo uspat, uvedla BBC.

Foto: Jan Woitas, ČTK/AP

Mladí lvi Motshegetsi (vlevo) a Majo v lipské zoo.

Článek

„Je to velmi, velmi smutný konec, který jsem si skutečně nepřál,“ řekl ředitel zoo Jörg Jungold. „V tomto případě však měla přednost osobní bezpečnost,“ vysvětlil důvod, proč byl lev Motshegetsi zastřelen.

Lví samci Majo a Motshegetsi utekli ve čtvrtek v 8:40 z výběhu, tedy v době kdy byla zahrada ještě zavřená. Po celou dobu se pohybovali areálu zoo, zdůraznil ředitel, podle něhož tak nehrozilo nikomu venku nebezpečí.

Vyděšené lvy se podařilo najít v porostu asi dvacet metrů od jejich výběhu. Asi čtyřicet zaměstnanců zoo je obklopilo ve vozidlech a pokoušeli se je zahnat zpět. U jednoho se to o tři hodiny později s pomocí zábran povedlo. Když se však pokoušeli použít uklidňující prostředek na dalšího, nezabral. Proto byl lev zastřelen.

Není jasné, jak se dostali ven

Oba lví samci se narodili před 15 měsíci v Basileji. Do lipské zoo byli přemístěni v srpnu. Ve volném výběhu byli jen několik dní.

Jakým způsobem se z něj dostali, zatím není jasné. Výběh stál patnáct let a nikdy předtím se nic podobného nestalo.

Lvi naposled utekli v Lipsku v roce 1913 z cirkusu, který do města dorazil u příležitosti oslav stého výročí Bitvy národů z dob napoleonských válek. Všech šest jich zastřelili a těla byla týden vystavena právě v místní zoo.

Reklama

Výběr článků

Načítám