Hlavní obsah

V Bulharsku zadrželi Francouze podezřelého z terorismu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Sofia

Bulharská policie zadržela ve středu na hranicích s Tureckem Francouze podezřelého z terorismu, který prchal před francouzskou justicí zřejmě k islamistům v Sýrii. Informovaly o tom tiskové agentury s odvoláním na bulharskou prokuraturu.

Foto: Profimedia.cz

Hlídka na bulharsko-turecké hranici. Ilustrační foto

Článek

„Francouzský občan... narozený v listopadu 1997 byl zadržen včera (ve středu) ve 14:00 při pokusu pokračovat v cestě do Turecka,” citovala agentura AFP mluvčí prokuratury v Sofii Rumjanu Anaudovovou.

Mladík měl podle agentury čelit obvinění v severofrancouzském městě Rouen v souvislosti s navštěvováním internetových stránek džihádistů. Před týdnem byl zatčen kvůli podezřelému chování, když procházel místní univerzitou. Poté, co byl propuštěn s tím, že bude vyšetřován na svobodě, ze země ujel.

Podezřelý muž, hlášený v informačním systému Schengenského prostoru volného pohybu (SIS), přijel ve středu ráno v autě na srbsko-bulharský přechod Gradina-Kalotina. Bulharsko o tom následně informovalo francouzské úřady, které poté vydaly na mladíka evropský zatykač kvůli podezření z „teroristické činnosti”, sdělila Anaudovová.

Přes Bulharsko a Turecko často cestují radikálové, kteří se v Sýrii nebo v Iráku chtějí zapojit do bojů na straně islamistických skupin. Policie například na bulharsko-turecké hranici zadržela Mourada Hamyda, švagra jednoho z pachatelů masakru v pařížské redakci časopisu Charlie Hebdo. V srpnu byl vydán do Francie, kde čelí obviněním z terorismu a hrozí mu až deset let vězení.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám