Hlavní obsah

Podle průzkumu bude maďarské referendum o kvótách neplatné

– Budapešť
Právo, Ivan Vilček

Průzkum agentury Medián předpokládá, že nedělního referenda o povinných kvótách na přerozdělení migrantů se určitě zúčastní 42 procent maďarských voličů. Podmínkou platnosti hlasování je ale minimálně poloviční účast.

Foto: Ivan Vilček, Právo

Aby bylo referendum platné, musí přijít alespoň polovina lidí.

Článek

Maďaři budou v referendu odpovídat na otázku zformulovanou: „Chcete, aby Evropská unie nařizovala povinné přemístění osob bez maďarského občanství do Maďarska bez souhlasu maďarského parlamentu?” Voliči, kteří se plebiscitu určitě zúčastní, chtějí v drtivé většině kvóty odmítnout.

„Až 83 procent zúčastněných by kvóty odmítlo,“ uvedla agentura. Kladně by podle průzkumu hlasovalo 13 procent voličů, tři procenta Maďarů by vhodila do urny neplatný hlasovací lístek a jedno procento nedokázalo odpovědět.

Lidového hlasování se chtějí zúčastnit především voliči vládní strany FIDESZ a opoziční extrémně pravicové strany Jobbik.

Výbuch mohl poměr změnit 

Výsledky průzkumu agentury Medián zveřejnil ve středu server hvg.hu. Server upozornil, že agentura uskutečnila průzkum ještě před sobotním výbuchem  nástražného systému v centru Budapešti, který zranil dva policisty. „Tato událost mohla zvýšit u voličů strach z terorismu,“ upozornil server.

Podle dosavadního vyšetřování ale neměla exploze nic společného s džihádisty, mělo jít o útok namířený konkrétně proti policistům, jejichž ležící těla pachatel zachycený na videu šel ještě chladnokrevně zkontrolovat. [celá zpráva]

Politický analytik Péter Tölgyessy konstatoval, že i v případě neplatnosti referenda bude premiér Viktor Orbán podávat hlasování za své vítězství. „Většina zúčastněných se s určitostí vysloví proti kvótám a premiér to využije k posílení své pozice doma i v zahraničí,“ uvedl Tölgyessy.

Foto: Ivan Vilček, Právo

Vládní billboard Věděl jste, že jen z Lybie chce přijít do Evropy téměř milion přistěhovalců

Související téma:

Foto: koláž Novinky.cz s použitím Profimedia.cz

Ilustrační foto

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám