Hlavní obsah

Zvolte mě a zvrátím brexit, slibuje Sarkozy

– Paříž

Bývalý francouzský prezident Nicolas Sarkozy, který chce opět kandidovat na funkci, prohlásil, že by nabídl Británii šanci zvrátit výsledky červnového referenda, které rozhodlo o odchodu země z Evropské unie. Tvrdí, že pokud by příští rok vyhrál prezidentskou volbu, vyjednal by novou smlouvu o EU s Německem. Informovala o tom britská média. Berlín a Paříž ale podobnou možnost odmítly.

Foto: Pascal Rossignol, Reuters

Nicolas Sarkozy

Článek

„Řekl bych Britům: šli jste ven, ale máme novou smlouvu na stole, takže budete mít příležitost znovu hlasovat,” řekl Sarkozy na setkání s byznysmeny v Paříži.

Nová smlouva, kterou by hned po svém zvolení v Berlíně předložil kancléřce Angele Merkelové, by se zaměřila na reformu schengenského prostoru volného pohybu osob, omezení pravomocí Evropské komise a větší sblížení eurozóny. Také by zastavil rozhovory s Tureckem o jeho vstupu do EU.

Brexit bude

Vlády Francie a Německa reagovaly prohlášením, že brexit bude. „Nevidím možnost, jak by nějaká země mohla žádat jinou, aby uskutečnila nové hlasování,” řekl mluvčí francouzské vlády Stephane Le Foll.

Mluvčí kancléřky Merkelové Steffen Seibert uvedl, že Berlín vnímá dále brexit jako nezvratný proces. Také jeden představitel EU podle Reuters řekl, že „nikdo nemluví o udržení Británie v EU”.

Sarkozy ohlásil záměr kandidovat opět na prezidenta v srpnu. V listopadu musí ale projít primárkami francouzské pravice. Nejnovější průzkum, zveřejněný v úterý, ukázal, že může postoupit do druhého rozhodujícího kola, kde by ho ale porazil favorizovaný expremiér Alain Juppé ziskem 59 procent hlasů.

Anketa

Měli by Britové přehodnotit odchod z EU a zůstat v Unii?
Ano
22,6 %
Ne
77,4 %
Celkem hlasovalo 2363 čtenářů.

Související témata:

Foto: koláž Novinky.cz s použitím Profimedia.cz

Ilustrační foto.

Reklama

Výběr článků

Načítám