Hlavní obsah

Podnikatel si půjčil od zpěváka přes půl miliardy, prohrál ji v kartách

Moskva

Ruský soud v pondělí poslal na šest let za mříže podnikatele, který si vypůjčil od prominentního zpěváka Josifa Kobzona 25 miliónů dolarů (asi 600 miliónů Kč), ale ty místo investování prohrál v kartách. Podle verdiktu má Vagif Pejsachov celý dluh zpěvákovi vrátit.

Foto: Profimedia.cz

Zpěvák Josip Kobzon je zároveň místopředsedou výboru pro kulturu ruské Státní dumy.

Článek

„Ukažte mi vězení, ve kterém si lze za šest let vydělat alespoň milión dolarů. Kdyby někde existovalo, už by před ním stála fronta zájemců, toužících se nechat zavřít," prohlásil Pejsachovův obhájce o verdiktu, který považuje za příliš přísný, a tak nevylučuje odvolání.

„Pejsachov se zachoval čestně. Zůstal celou dobu v Rusku a snažil se dohodnout s Kobzonem, i když mohl utéct za příbuznými do Izraele, se kterým nemá Rusko dohodu o vydávání," tvrdí podnikatelovi přátelé podle listu Gazeta.ru.

Sám Pejsachov na počátku procesu trval na své nevině a argumentoval svou snahou dluh splatit. Ale později se k vině v plném rozsahu přiznal.

Prominent všech režimů nesmí do USA ani EU

Sám Kobzon se během procesu ani jednou k soudu nedostavil a ani rozsudek nekomentoval.

Populární interpret válečných a vlasteneckých písní Kobzon již za sovětských dob získal titul národního umělce, letos na jaře mu prezident Vladimir Putin udělil zlatou medaili Hrdiny práce Ruské federace. V ruském parlamentu roky zastupoval Putinovu stranu.

Kobzonovi kvůli podezření ze styků se zločineckým podsvětím Spojené státy v polovině 90. let zakázaly vstup do země, od loňska má kvůli podpoře proruských separatistů z východu Ukrajiny zakázán vstup i do Evropské unie.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám