Hlavní obsah

Paříž vrací nábřeží Seiny chodcům, auta tam už nesmějí jezdit

Paříž

Pařížské zastupitelstvo v pondělí schválilo hlasy levicových zástupců uzavření pravého nábřeží řeky Seiny pro automobily. Podle starostky Anne Hildagové je „znovudobytí Seiny“ pro lidi historickým mezníkem, protože po levém břehu nejezdí auta už tři roky.

Foto: Charles Platiau, Reuters

Lidé na břehu Seiny v centru Paříže

Článek

Město počítá s uzavřením 3,3 kilometry dlouhého úseku od tunelu u Tulerijské zahrady poblíž Louvru po tunel Jindřicha IV. u Bastily. Denně jím projíždí okolo 43 000 aut. Na místě silnice by v budoucnu měly vzniknout nové zahrady, restaurace a kavárny.

Radnice trvá na tom, že uzavření silnice je definitivní, ale konečné rozhodnutí je na policii. Její prefekt Michel Cadot řekl, že jeho povinností je zajistit plynulost dopravy v metropoli, takže ustanovil technickou komisi, která bude pravidelně vyhodnocovat dopady uzavírky na okolní čtvrti a po půlroce a po roce přednese své zprávy. Cadot varoval, že chodci budou muset autům ustoupit, pokud by nastal dopravní chaos.

„Samozřejmě, že nemáme v ruce křišťálovou kouli, ale jsme přesvědčeni, že pokud se budou nakrátko tvořit dopravní zácpy, tak v dlouhodobém horizontu zmizí, protože se lidé přizpůsobí,“ reagovala mluvčí radnice.

Auta se pravému nábřeží vyhýbala už v létě poté, co zde vybudovali provizorní pláž. Proti trvalému uzavření byli nejen řidiči a dopravci, ale i opoziční Republikáni.

Motoristé nejezdí ani po levém břehu Seiny mezi Muzeem d'Orsay a Almským mostem. Tento úsek byl uzavřen v lednu 2013.

Reklama

Výběr článků

Načítám