Hlavní obsah

Pumový útok v Budapešti mířil na policisty, pachatel na videu oběti chladnokrevně zkontroloval

Právo, Ivan Vilček
Budapešť

Za sobotním bombovým útokem v centru maďarského hlavního města nestojí džihádisté, konstatoval po pondělním zasedání bezpečnostního výboru maďarského parlamentu jeho předseda Zsolt Molnár. Na videozáznamu je vidět pachatel, který po explozi ještě zkontroluje dva zasažené ležící policisty.

BEZ KOMENTÁŘE: Pumový útok v Budapešti nemají na svědomí džihádisté, tvrdí policie

 
Článek

Maďarská policie v pondělí zveřejnila záběry z bezpečnostní kamery, z nichž je patrné, že bombu na bulváru Teréz uložil muž v bílém klobouku. Na nich je vidět, že poté se ukryje v podloubí domu a nálož odpálí na dálku.

Exploze zranila 23letou policistku a 26letého policistu. Mladá žena utrpěla vážné zranění hlavy a je nadále udržována v umělém spánku. Na záběrech bezpečnostní kamery je vidět, že pachatel po výbuchu chladnokrevně zkontroloval své oběti, překročil zraněné policisty a odešel.

Žádní džihádisté

„Džihádisté se snaží zorganizovat útok tak, aby bylo co nejvíce civilních obětí. Na ulici se pohybovalo značné množství lidí, ale bomba byla odpálena cíleně ve chvíli, kdy byli v blízkosti jen dva členové policejní hlídky,“ uvedl bezpečnostní analytik Péter Tarjányi.

Foto: Maďarská policie

Pachatel v bílém klobouku přichází na místo činu.

Šéf parlamentního výboru Molnár z opoziční Maďarské socialistické strany kritizoval skutečnost, že policie o výbuchu informovala až s dvacetihodinovým zpožděním.

„V době teroristického ohrožení Evropy a několik dnů před referendem o povinných kvótách na přerozdělení migrantů obyvatelé Maďarska vnímají podobné informace velmi citlivě. Proto měla policie veřejnost urychleně informovat,“ uvedl Molnár.

A nekřičel Alláhu akbar? ptali se policisté

Policie při vyšetřování případu vyslechla desítky svědků. Fotograf Attila Kleb serveru Nol.hu řekl, že policisté se ho při výslechu ptali, zda před výbuchem neslyšel arabský výkřik Alláhu akbar, jaký používají při útocích džihádisté. „Odpověděl jsem, že nic takového jsem neslyšel,“ uvedl fotograf.

Exploze vyrazila okna na okolních budovách a poškodila zaparkované automobily. V nočních hodinách a po celou neděli bylo uzavřené okolí, na místě se objevili pyrotechnici.

Hřebíky v okolí

Server Nol.hu uvedl, že v okolí výbuchu bylo nalezeno značné množství hřebíků, co naznačuje, že jimi mohla být nálož naplněna.

„Přicházela jsem právě domů, když se ozvala mohutná exploze. Viděla jsem hustý dým, několik lidí leželo na zemi a další s křikem běželi pryč,“ uvedla serveru Blikk.hu žena jménem Eszter, která bydlí v nedalekém domě.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám