Hlavní obsah

Mladé dívky ve Francii chystaly útok ve jménu Islámského státu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nice

Francouzská policie zadržela další dva teenagery podezřelé z napojení na extremisty z Islámského státu (IS). Tentokrát se jedná o dívky ve věku 17 a 19. Vyšetřovatelům se přiznaly, že chtěly útočit. S odkazem na nejmenovaný zdroj blízký vyšetřování o tom v pondělí informovala agentura AFP.

Foto: Profimedia.cz

Vyšetřovatelé podezřívají teenagerky z napojení na člena Islámského státu Rachida Kassima (na snímku).

Článek

Obě teenagerky pocházejí z města Nice a bydlí poblíž bydliště Mohameda Lahouaieje Bouhlela, který na tamním přímořském bulváru v polovině července s nákladním autem zabil 86 lidí.

Vyšetřovatelé u nich doma žádné zbraně nenašli, dívky se nicméně přiznaly, že plánovaly útok, ale pak si to rozmyslely. Podle úřadů byly ve spojení s francouzským radikálem Rachidem Kassimem, který se pohybuje na území IS v Iráku a Sýrii.

Mladší z dívek se podle zdroje přiznala k nenávisti k vojákům a byla obviněna z napojení na teroristy. O obviněné starší dívce se zpráva nezmiňuje. Už před dvěma lety ale údajně chtěla odjet do Sýrie a také byla ve spojení s radikálem, který rekrutoval dobrovolníky do syrské války.

Související témata:

Foto: Eric Gaillard, Reuters

Experti u vozu, který najížděl do lidí. Nalezlo se v něm množství granátů a zbraní.

Foto: koláž Novinky.cz s použitím Reuters a Profimedia.cz

Atentát v Nice

Vyšetřovatelé s Kassimem spojují hned několik podezřelých včetně pachatele letošního útoku v domě dvou policistů na severu země. Policie se také domnívá, že Kassim přes internet naváděl trojici žen podezřelou z pokusu o útok na pařížském nádraží.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám