Hlavní obsah

Berlínská zeď teď odděluje tříděný odpad na skládce

Právo, vpl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Velké části berlínské zdi, za jejíž úlomky jsou sběratelé ochotni platit přes deset tisíc eur (270 tisíc korun), skončily místo úplné likvidace zcela zapomenuty na jedné z největší skládek německé metropole.

Foto: Profimedia.cz

Berlínská zeď

Článek

„Obyvatelé západní i východní části Berlína, od obyčejných lidí z ulice až po vrcholné politiky, se po pádu zdi 9. listopadu 1989 shodovali, že musí co nejrychleji zmizet z očí. Nepřekvapuje mě tudíž, že skončila i mezi odpadky. Tak se tehdy věci děly,“ svěřil se stanici Deutsche Welle historik Gerhard Sälter z institutu Památník berlínské zdi.

To, že kvádry železobetonového monstra dnes na skládce firmy Alba oddělují tuny PET lahví a papíru, za neúctu k historii nepovažuje ani Uwe Küber, šéf firmy. „Byl jsem při tom, když sem navezli první kusy,“ vybavuje si.

Alba, která ročně roztřídí k dalšímu zpracování přes 140 tisíc tun odpadu od sedmi miliónů lidí v Berlíně a okolí, patřila mezi společnosti, které dostaly na starost odstranění 155 km zdi.

Kus doletěl na Mars
Plných 99 procent zdi odkoupily od státu stavební firmy. Rozdrtily je a použily jako součást podkladu na výstavbu dálnic. V létě 1990 začala tehdejší armáda NDR s plošným rozebíráním. Kusy zdi skončily v 54 zemích světa, mj. před palácem v Monaku. Každý z prezidentů od Ronalda Reagana až po George W. Bushe zařadil úlomek valu jako suvenýr do své knihovny. V roce 1997 sonda Pathfinder nechala na Marsu úlomek Padlá zeď.

Přechodná vláda premiéra Modrowa rozhodla 29. prosince 1989 o odstranění zdi. Willy Brandt, někdejší kancléř a předseda SPD, se přitom 10. listopadu 1989 před radnicí v západoberlínském Schönebergu vyslovil pro to, aby části zdi zůstaly zachovány jako symbol a dostaly se pod památkovou ochranu.

„Budeme výseky zdi nadále používat a počkáme, až získají ještě vyšší hodnotu. Prodej by pak mohl být docela dobrý obchod,“ usmívá se Küber.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám