Hlavní obsah

Pumový útok v Budapešti měl policisty zabít, řekl šéf maďarské policie

Novinky, Ivan Vilček

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Budapešť
Aktualizováno

Sobotní výbuch v centru Budapešti způsobila nastražená nálož. Bomba vybuchla na křižovatce bulváru Teréz a ulice Király. Celostátní šéf maďarské policie Károly Papp řekl, že útok byl mířen na policisty, které měl „zabít”. Potvrdil, že policista (26) utrpěl zranění nohy, policistka (23) poranění hlavy a je ve vážném, ale stabilizovaném stavu.

Foto: MTI

Policie na místě činu

Článek

Papp na nedělní mimořádné tiskové konferenci řekl, že policie případ vyšetřuje jako pokus o vraždu. „Dosavadní vyšetřování potvrdilo, že cílem útoku byli policisté. Útok považuji za útok na celou maďarskou policii. Naše policisty chtěli zabít,“ uvedl Papp.

Podle popisu byl útočníkem 170 centimetrů vysoký muž ve věku 20 až 25 let. Šéf policie potvrdil, že došlo k výbuchu podomácky vyrobeného nástražního výbušného systému.

„Na dopadení pachatele jsme vypsali odměnu ve výši 10 miliónů forintů (900 tisíc korun),“ dodal Papp.

Teroristický útok policie nevyloučila

Na otázku novinářů, zda šlo o teroristický útok, šéf policie řekl, že policie má nadále rozpracovaných sedm verzí případu.

„Vaše otázka je proto předčasná,“ uvedl. V souvislosti s útokem byly zpřísněny kontroly na budapešťském mezinárodním letišti, na hraničních přechodech a v mezinárodních vlacích.

Foto: MTI

Zásah policistů na místě činu

Na začátku tiskové konferenci přítomným novinářům přehráli nahrávku z vysílačky, na níž bylo slyšet zoufalé volání zraněného policisty o pomoc.

Hřebíky na místě činu

Výbuch nastal v sobotu ve 22:36 ve čtvrti s množstvím barů a restaurací, které je obvykle v sobotu plné mladých lidí. [celá zpráva]

Exploze vyrazila okna u okolních domů a poškodila několik aut. Policie poté uzavřela celé okolí. Při prohlídce místa činu našla množství hřebíků, které byly součásti domácky vyrobené výbušniny.

Opozice žádá urychlené vyšetření případu. Opoziční předseda parlamentního výboru pro národní bezpečnost Zsolt Molnár v souvislosti s výbuchem svolal na pondělí mimořádné zasedání výboru.

Objevil se i názor, že výbuch podpoří tvrdý postoj maďarské vlády vůči migrantům. Mohl by také pomoci premiérovi Viktoru Orbánovi získat výraznější podporu v odmítání povinných kvót pro přerozdělení migrantů mezi členské země EU, o nichž se bude v Maďarsku hlasovat příští neděli v referendu.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám