Hlavní obsah

Zemětřesení ve střední Itálii způsobilo škody až za 108 miliard

Řím

Ničivé zemětřesení, které přesně před měsícem zasáhlo střední Itálii, způsobilo škody za tři až čtyři miliardy eur (81 až 108 miliard korun). Informoval o tom v pátek na tiskové konferenci šéf italské civilní obrany Fabrizio Curcio. Při zemětřesení zemřelo 297 lidí a na 388 dalších osob bylo zraněno.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Letecké záběry škod po zemětřesení ve střední Itálii. Záběry z 28. srpnaVideo: AP

 
Článek

"Škody nebudou pod čtyři miliardy eur," potvrdil na téže tiskové konferenci italský premiér Matteo Renzi. Dodal, že rozsáhlé škody způsobily otřesy i v oblastech, kde si zemětřesení nevyžádalo oběti a o kterých se tolik nemluví.

Podle Curcia žije stále 2500 lidí, kteří přišli o střechu nad hlavou, ve stanech. "Naše priorita je stany strhnout co nejdříve," uvedl Curcio. Podle něj by stavba dřevěných domů pro tyto lidí měla trvat nejdéla sedm měsíců.

Zemětřesení o síle 6,2 stupně Richterovy škály zasáhlo střední Itálii 24. srpna nad ránem, jeho epicentrum bylo nedaleko města Norcia v provincii Perugia. Nejvíce postiženy byly městečka a obce Amatrice, Accumoli a Arquata del Tronto.

Nejvíc lidí (234) zahynulo v troskách středověkého městečka Amatrice, které bylo z větší části zničeno.

Pobouření na sociálních sítích vyvolaly posléze karikatury ve francouzském satirickém týdeníku Charlie Hebdo, na nichž byly oběti italského zemětřesení srovnávány s těstovinami. Radnice Amatrice se kvůli nim chce s týdeníkem soudit.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám