Hlavní obsah

Při potyčkách v táboře na řeckém Chiosu se zranili čtyři migranti

Atény

Čtyři zraněné si vyžádaly v noci na pátek potyčky mezi uprchlíky na řeckém ostrově Chios. Policie zatkla 13 nejagresivnějších běženců, které nyní čeká vyhoštění ze země. Podle serveru řeckého listu To Vima byly násilnosti následkem napětí panujícího mezi jednotlivými národnostmi.

Foto: Alkis Konstantinidis, Reuters

Stan uprchlíků v táboře Suda na ostrově Chios. Archivní snímek

Článek

V uprchlickém táboře Suda se pustili do bitky Alžířané se Syřany. Výtržníci byli vyzbrojení tyčemi a házeli po sobě kamení. Situaci částečně zklidnil až zásah policie, ale mnohé rodiny požádaly v obavách z dalších nepokojů o přemístění jejich vysokokapacitních stanů blíže k městu.

Chios je jedním z několika ostrovů na východě Egejského moře, kam se dostávají uprchlíci mířící přes Turecko do Evropy. Řecké úřady s pomocí Evropské unie pro ně zřídily přijímací tábory, kde mají čekat na vyřízení žádostí o azyl.

Mezi běženci vládne řevnivost kvůli tomu, kdo má větší naději na azyl. Prakticky jen Syřané mají naději, utečenci například ze severoafrických zemí, jež byly označeny jako bezpečné, mají šance jen minimální.

Ti se také obávají nejvíce z toho, že budou vráceni zpět do Turecka, odkud se dostali na člunech s pomocí převaděčů. Uprchlíci jsou také netrpěliví kvůli zdlouhavé proceduře azylového řízení.

Místní obyvatelé jsou zase nervózní z jejich přítomnosti, kterou provází hlavně nárůst drobné kriminality. Ostrované jsou navíc zklamáni propadem návštěvnosti během nynější turistické sezony, což souvisí právě s uprchlickou krizí.

Reklama

Související články

Na Lesbu se poprali běženci

Sedm lidí v pondělí utrpělo zranění při rvačce v táboře pro uprchlíky a migranty na řeckém ostrově Lesbos, kde pokračuje napětí kvůli přeplněnosti zařízení...

Výběr článků

Načítám