Hlavní obsah

Francouzští policisté zadrželi belgické kolegy, kteří vezli migranty

Paříž

Francouzská policie zadržela v úterý u hranice s Belgií dva své belgické kolegy, kteří v policejní dodávce vezli nazpět do Francie vykázané migranty. Nevšimli si přitom, že přejeli hranici a ocitli se na území sousedního státu. Informovaly o tom agentura AFP a server The Local.fr.

Foto: Francois Lenoir, Reuters

Belgičtí policisté

Článek

Belgičané vezli 13 běženců údajně ze Sýrie a Iráku, kteří směřovali do Velké Británie, ale tajně vnikli do kamiónu, který směřoval do Belgie. Teprve tam si řidič uvědomil, že má v nákladovém prostoru migranty.

Belgické úřady je pak nechtěly nechat volně odejít už proto, že mezi nimi byly tři děti, a tak je naložily do auta a vezly zpět na francouzskou hranici. K jejich překvapení je ale u obce Nieppe stavěla francouzská pohraniční kontrola a posádku i s belgickými policisty zadržela.

Belgický policejní sbor své členy omlouvá: „Naši kolegové si nevšimli, že asi o padesát metrů přejeli hranici,“ uvedl policejní mluvčí.

Chyběl právník i překladatel, tvrdí Belgie

Francouzští policisté pak podle zpráv své belgické kolegy čtyři hodiny vyslýchali. To se Belgičanům nelíbí. Belgická strana upozornila, že u výslechu nebyl právník ani překladatel, jehož bylo třeba, protože belgičtí policisté byli Vlámové. „Navíc jsme nedostali kopii prohlášení, které byli (vyslýchaní) nuceni podepsat,“ tvrdí Belgičané.

Obě strany se nyní snaží spor urovnat. „Pokračují jednání mezi úřady obou zemí s cílem zachovat dobré vztahy a spolupráci především v oblasti migrace,“ uvedla prefektura francouzského departementu Nord.

Francouzské úřady nyní ověřují totožnost běženců, děti byly umístěny do zařízení pro nezletilé.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám