Hlavní obsah

Za Putinovu stranu klidně dostali křesla i odsouzení

Právo, doh

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Politik Putinovy strany Jednotné Rusko Anton Sekeržickij, který byl v roce 1997 odsouzen za znásilnění, byl v nedělních volbách bez problémů zvolen do regionálního parlamentu Tverské oblasti. Od voličů dostal ve svém okrsku přes 31 procent hlasů navzdory tomu, že informace o jeho záznamu v trestním rejstříku byla uvedena na hlasovacím lístku, jak to nyní ukládají ruské zákony, informoval web Newsru.com.

Foto: Mindaugas Kulbis, ČTK/AP

Ruská vládní strana Jednotné Rusko, formace blízká prezidentovi Vladimiru Putinovi, v nedělních parlamentních volbách získala ve Státní dumě nadpoloviční většinu.

Článek

Už v srpnu přitom příznivci komunistů v dopise apelovali na tverského gubernátora a regionálního šéfa Jednotného Ruska Igora Rudenju, aby kandidaturu Sekeržického stáhl. Ten podle listu Kommersant slíbil věc prověřit.

Odsouzený politik, který dříve figuroval i v protikorupčním a etickém výboru města, už ale na kandidátce zůstal.

Ve čtyřsettisícovém městě ležícím severozápadně od Moskvy přitom nejde o jediného zvoleného politika s kriminální minulostí. Do regionálního parlamentu se dostal i Oleg Lebeděv, exstarosta Tveru a nynější šéf tamní pobočky Jednotného Ruska. Ten ve svém okrsku získal 49,99 procenta hlasů, ač byl v minulosti odsouzen na 1,5 roku za maření vyšetřování, informoval web Newsru.com.

Navalnyj přitom kvůli podmínce kandidovat nemůže

Podle zákona platného od roku 2014 se lidé s kriminální minulostí v Rusku nesmějí ucházet o politickou funkci nejméně 10 let poté, co jim trest vyprší. U vážnějších zločinů je tato lhůta ještě delší.

Zákon mimo jiné brání známému opozičníkovi Alexeji Navalnému kandidovat v příštích prezidentských volbách.

V procesu, který Evropský soud pro lidská práva posoudil jako nespravedlivý, totiž v roce 2013 dostal pětiletou podmínku. Na prezidenta tak může kandidovat až v roce 2033, upozornila stanice RT.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám