Hlavní obsah

Kreml chystá návrat KGB. Pod rouškou ministerstva

Právo, Alexandra Malachovská
Moskva

Moc obávaného sovětského Výboru státní bezpečnosti (KGB) by mohla získat ruská tajná policie, působící pod názvem Federální bezpečnostní služba (FSB). Podle listu Kommersant chystá Kreml rozsáhlou reformu bezpečnostních struktur, jež má zastřešit nové ministerstvo státní bezpečnosti (MGB). Jeho název ovšem vyvolává reminiscence na stalinské časy s jejich masovými represemi.

Foto: Profimedia.cz

Budovou FSB na Lubjanském náměstí v Moskvě

Článek

Ministerstvo, které by mělo vzniknout na základě FSB, bude podle listu zahrnovat Službu vnější rozvědky a také většinu odborů Federální služby ochrany. V rámci reformy by pak současný Vyšetřovací výbor, který je obdobou americké FBI, měl být opět podřízen generální prokuratuře.

Funkce ministerstva pro mimořádné situace by si zase měla rozdělit ministerstva obrany a vnitra.  Změny by se měly udát ještě před prezidentskými volbami v roce 2018.

Není to ‚stalinská varianta‘, ale jde v podstatě o obrození starých sovětských metod a způsobu života
Oleg Kalugin, bývalý generál KGB

V rámci zpřísnění bezpečnosti by ministerstvo státní bezpečnosti mělo zajišťovat dozor nad vyšetřováním důležitých případů, které jsou nyní v kompetenci Vyšetřovacího výboru či ministerstva vnitra.  Součástí nového resortu by se pak měla stát také většina odborů Federální ochranné služby (FSO), která se stará o bezpečnost nejvyšších státních činitelů.

Ruská tajná policie
První sovětská tajná policie vznikla v roce 1917 pod názvem VČK (Čeka)
V roce 1923 se Čeka změnila v Hlavní politickou správu (GPU), součást Komisariátu vnitra (NKVD)
V letech 1941 a 1943–53 převzalo její roli ministerstvo státní bezpečnosti SSSR (MGB)
V roce 1954 pak vznikl Výbor státní bezpečnosti (KGB) s náplní špionáž a kontrašpionáž
V 70. a 80. letech se KGB navíc silně zaměřil na potlačování opozice
KGB nahradila Federální služba kontrarozvědky (FSK) přejmenovaná v roce 1995 na FSB

Samotné FSO, jejíž předchůdkyní byla někdejší 9. správa tajné policie (KGB), by zůstaly především funkce prezidentské ochranky a také speciální spojařské služby. Podle Kommersantu se v rámci předpokládané reformy očekává výměna řady funkcionářů bezpečnostních resortů. Musí se však připravit zákonodárné změny, které by měly projít novým parlamentem.

Drahá reforma

Zároveň ale stát musí počítat s odstupným pro zaměstnance, kteří nebudou o práci v novém superresortu stát. Půjde prý o desítky miliard rublů. Ruská média již delší dobu spekulují o sesazení Alexandra Bastrykina, zakladatele Vyšetřovacího výboru. Jeho úřad byl před pěti lety vyčleněn ze složení generální prokuratury a nyní by prý měl být znovu podřízen justičnímu orgánu.

Pro samotného Bastrykina, který v minulosti čelil jako státní úředník podezření z neoprávněného vlastnictví nemovitosti v Česku, se prý v novém úřadu žádná vedoucí funkce nechystá.

Předpokládá se zároveň zánik ministerstva pro mimořádné situace, v jehož čele v minulosti stál současný ministr obrany Sergej Šojgu. Funkce tohoto resortu by si měla rozdělit ministerstva obrany a vnitra.  Součástí obrany by se pak měla stát vojska civilní obrany a také příslušníci záchranářských oddílů či hasiči.

Restrukturalizace FSB zapadá do koncepce obrození prvků bývalého SSSR.
Jurij Felštinskij, historik

Prezident Putin letos nařídil vznik Národní gardy – ta má působit v rámci vojsk ministerstva vnitra a vést boj s terorismem a organizovanou kriminalitou.

Návrat rezidenta

Server lenta.ru připomněl, že sovětská a potažmo ruská státní bezpečnost prošla od svého vzniku četnou restrukturalizací, kdy se státní resorty spojovaly, nebo naopak rozdělovaly. Upozornil, že reforma struktury, která vznikla po rozpadu SSSR, začala již s Putinovým příchodem z křesla šéfa FSB do Kremlu, kdy se obklopil příslušníky z bezpečnostních struktur. Upozornil, že začleněním Služby vnější rozvědky do systému státní bezpečnosti se otevírá možnost k „návratu k moci klanu rozvědčíků“.

Podle bývalého generála KGB Olega Kalugina, jenž nyní žije v USA, má vznik nového ministerstva potvrdit, že státní bezpečnost má v Rusku „vedoucí úlohu“ a určuje vnitřní i vnější politiku. „Není to ‚stalinská varianta‘, ale jde v podstatě o obrození starých sovětských metod a způsobu života,“ řekl pro Radio Svoboda.

Historik Jurij Felštinskij pak připomíná, že přejmenování FSB na MGB navazuje na Putinovu vizi návratu k sovětským symbolům, mezi nimiž je třeba sovětská hymna.  „Restrukturalizace FSB zapadá do koncepce obrození prvků bývalého SSSR,“ shrnul s tím, že název MGB platil v Sovětském svazu prakticky až do Stalinovy smrti.

Související témata:

Foto: Ondřej Lazar Krynek

Foto: Sputnik, Reuters

Ruský Prezident Vladimir Putin během projevu o stavu země.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám