Hlavní obsah

Maďarské učebnice dějepisu velebí Orbána jako velikána, opozici se to nelíbí

Právo, ivi
Budapešť

V nových učebnicích dějepisu pro osmé třídy maďarských základních škol se objevil přepis bruselského projevu premiéra Viktora Orbána o migraci. Maďarská opozice žádá okamžité odstranění této kapitoly z učebnic.

Foto: Propeller.hu

Fotografie z učebnice osmé třídy základní školy

Článek

Maďarské socialistické straně (MSZP) se nelíbí ani to, že kromě zmíněného Orbánova projevu se v učebnicích určených žákům osmého ročníku základních škol objevila celkem třikrát zmínka o současném maďarském premiérovi. Členka předsednictví MSZP Ágnes Kunhalmiová v této souvislosti prohlásila, že vládní strana FIDESZ zestátnila trh s učebnicemi.

„Učebnice, které mají stále nižší odbornou úroveň, zneužívá FIDESZ k šíření vlastní ideologie a nenávistné politiky. Dospěli jsme do takového bodu autokracie, že Orbána glorifikují v učebnicích,“ uvedla Kunhalmiová.

Historický vůdce a zakladatel?

Server HVG.hu konstatoval, že učebnice popisují Orbána jako „vůdce historických rozměrů“ a „zakladatele moderního Maďarska“. Server Propeller.hu uveřejnil fotografii ze zmíněné učebnice, na níž je Orbán zachycen ve společnosti bývalého slovenského premiéra Mikuláše Dzurindy. Fotografie pochází z roku 2001, kdy se oba politici zúčastnili otevření hraničního Mostu Márie Valérie přes Dunaj.

Deník Népszava uvedl, že MSZP bude na zasedání parlamentního výboru pro vzdělání požadovat stažení zmíněné učebnice ze škol.

Anketa

Je podle vás správné, aby učebnice dějepisu oslavně popisovaly politiky, kteří jsou v dané době ve funkcích?
Ano
6,9 %
Ne
93,1 %
Celkem hlasovalo 2465 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám