Hlavní obsah

Merkelová se s Hollandem radila před bratislavským summitem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Paříž/Slavjansk

Německá kancléřka Angela Merkelová ve čtvrtek zavítala do Paříže, aby si s francouzským prezidentem Françoisem Hollandem vyjasnila vzájemné postoje před pátečním summitem EU v Bratislavě. Shodli se na potřebě společné obranné politiky Unie a podpoře průmyslu a zaměstnanosti. Ministři zahraničí Německa a Francie v týž den navštívili východní Ukrajinu.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Merkelová se v Paříži sešla s HollandemVideo: Reuters

 
Článek

Hollande se s Merkelovou shodl, že si před bratislavským summitem potřebovali vytvořit tzv. cestovní mapu pro jednání. Francouzský prezident řekl, že mají tři priority.

„Zaprvé bezpečnost,“ uvedl Hollande, podle něhož je třeba „chránit evropské občany, bezpečnost hranic a bezpečnost před vnějšími hrozbami“. EU by podle Hollandea měla mít „novou obrannou kapacitu“ schopnou fungovat i mimo Evropu.

Merkelová mu dala za pravdu a obecně dodala, že všechny členské státy Unie se shodují na tom, že je třeba vydat se dál, ačkoliv některé země jsou ambicióznější než druhé.

Foto: Philippe Wojazer, Reuters

Německá kancléřka Angela Merkelová a francouzský prezident François Hollande

Kromě obrany je podle Merkelové i Hollandea potřeba podporovat průmyslové inovace a využívat nové technologie. „Důsledkem toho bude zaměstnanost a ekonomický růst,“ prohlásil Hollande.

Ministři zahraničí vyrazili na Ukrajinu

Zatímco německá kancléřka jednala s francouzským prezidentem, navštívili ministři zahraničí jejich vlád východ Ukrajiny, konkrétně města Kramatorsk a Slavjansk, jež se nacházejí v bezprostřední blízkosti oblastí ovládaných separatisty.

Frank-Walter Steinmeier a Jean-Marc Ayrault chtěli podle svých slov návštěvou oživit naplňování mírových dohod z Minsku. Jejich uplatňování podle Steinmeiera „postupuje hlemýždím tempem“.

Zatím se nedaří vytvořit spolehlivou nárazníkovou zónu na linii střetu. Paříž a Berlín nyní sázejí na to, že mírový proces pomůže oživit nadcházející podpis dohody o demilitarizaci zkušebně ve třech východoukrajinských oblastech, uvedla ČTK.

Steinmeier s Ayraultem podle ní navštívili sídlo pozorovatelů z Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě (OBSE), kde na ně čekaly také čtyři desítky demonstrantů. S transparenty jako "Neopakujte Mnichov 1938" vyzývali, aby ministři nedopustili roztržení Ukrajiny.

Související témata:

Foto: Kai Pfaffenbach, Reuters

Německá kancléřka Angela Merkelová

Foto: Martin Bureau, ČTK/AP

Francouzský prezident François Hollande před vysíláním v televizi TF1

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám