Hlavní obsah

Nepokradeš? Dva polští katoličtí mniši roztočili řádu v přepočtu 70 miliónů

– Varšava
Právo, Pavol Minárik

Není žádným tajemstvím, že papeži Františkovi docela vyrazilo dech, když se přímo na místě dozvěděl, v jakém přepychu žijí mnozí z 30tisícové armády katolických kněží v Polsku. Tamní církevní hierarchie je už vcelku známá tím, jak ráda žije v okázalosti a luxusu, a ani to moc neskrývá.

Foto: Profimedia.cz

Mniši projezdili milióny na exo­tických dovolených po celém světě. Ilustrační foto

Článek

„Ještě že máme několik tisíc mnichů, symbolů skromnosti a zároveň následovníků hlavy církve,“ utěšoval při nedávné papežově návštěvě Krakova veřejnost portál Natemat.pl.

Jenže ani jeho tvrzení už neplatí. Poláky nyní šokoval případ vrhající na plošnou mnišskou skromnost nelichotivé světlo. Zasloužila se o to podařená dvojice mnichů v Bydhošti. Ta několik let doslova bílila účty tamní Rady kongregace svatého Ducha.

Mniši z řádových peněz pro sebe brali milióny, aniž by si toho kdo nějak všímal – defraudanty totiž byli představený řádu a jeho hlavní ekonom.

Limuzíny, exotické dovolené po světě…

Devět let kradli z církevního naprosto bezostyšně. Měli z čeho, řád byl totiž bohatý. Výsledek? Dokázali prošustrovat přes 11 miliónů zlotých, v přepočtu tedy téměř 70 miliónů Kč.

„To, co tihle mniši provedli s penězi, jež řád získal z prodeje pozemků, překročilo hranice zdravého rozumu,“ shrnula rozsah kauzy Gazeta Krakowska s tím, že všechno prasklo až nyní – poté co řád dostal nového představeného. Ten po nástupu zděšeně zjistil, že mají prázdné konto. Následná kontrola ukázala, že jeho předchůdce s ekonomem, který měl na finance dohlížet, projezdili milióny na exotických dovolených po celém světě, kam s sebou brali své známé. Za peníze řádu jezdili v luxusních autech a navštěvovali nejdražší restaurace.

To ale nebylo vše. Z církevních peněz platili i nákladné rekonstrukce nemovitostí registrovaných formálně na příbuzné. Vily ale fakticky patřily podle všeho jim. Mnich ekonom si jen tak na osobní konto klidně poslal půl miliónu zlotých a z peněz řádu financoval, co ho jen napadlo.

„Když podařená dvojice začala mít obavy, že všechno praskne, vložila zbylé 3,3 miliónu zlotých z účtu do riskantních investičních fondů. Ty ale vynesly jen velké ztráty a téměř nulu na kontě,“ napsala Gazeta Krakowska.

O skandálu se noví představitelé řádu odmítají s novináři bavit. Případem se už zabývá vojvodská prokuratura ve Slupsku.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám