Hlavní obsah

Tři mrtví a patnáct zraněných na Ukrajině v největším střetu od příměří

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kyjev/Doněck
Aktualizováno

Tři ukrajinští vojáci padli a patnáct jich bylo zraněno za posledních 24 hodin na východě Ukrajiny, z toho většina v rozsáhlém střetu s diverzní skupinou v Luhanské oblasti u Stanice Luhanské. V úterý o tom informovalo tiskové středisko operace proti separatistům ATO, napsala Ukrajinska pravda. Jde o nejsilnější střet během nového příměří nastoleného 1. září.

Foto: Alexander Ermochenko, Reuters

Doněcký separatista na hlídce

Článek

„Za posledních 24 hodin následkem bojů bohužel tři naši vojáci zahynuli, patnáct bylo raněno a jeden je nezvěstný,” řekl mluvčí vlády prezidenta pro otázky operace proti separatistům ATO Oleksandr Motuzjanyk.

Podle velení ATO byla skupina ukrajinských vojáků u Stanice Luhanské napadena záškodníky. Při tomto střetu padli dva ukrajinští vojáci, pět dalších utrpělo zranění a jeden je nezvěstný.

Zatím není jasné, jak silné ztráty utrpěl nepřítel, uvedlo ukrajinské velení. Jeho mluvčí Ivan Arjefjev dodal, že podrobností o přestřelce dlouhé 15 minut není zatím mnoho: „Propukl boj, zahájili jsme palbu a nepřítel ustoupil.“

„Hnusné ráno”

Celkem bylo zraněno v pondělí 15 ukrajinských vojáků. „Ještě je dalších deset raněných po celé délce fronty, hnusné ráno,“ řekl další mluvčí operace ATO Jurij Birjukov.

Zvýšenou aktivitu separatistů potvrzuje i častější ostřelování ukrajinských pozic. Jen od půlnoci do 8.30 bylo zaznamenáno pět případů palby. „Zase začali používat ráži 122 mm, a to už je nějaké dělostřelectvo. Proč to dělají? Možná chtějí udělat průchody v minových polích, kudy by mohly pronikat diverzní skupiny,“ zamyslel se Arjefjev.

Ráznější byla i palba z ukrajinské strany, uvedl v úterý web separatistů DNR News. Vládní síly údajně vypálily přes 20 min ráže 82 mm.

Vůdce doněckých separatistů Alexandr Zacharčenko mezitím vyhlásil nové, jednostranné příměří. Má začít platit o půlnoci.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám