Hlavní obsah

Bez stanovení horní hranice běženců to nezvládneme, tvrdí bavorský premiér

Schwarzenfeld

Bez stanovení maximálního počtu běženců, které přijmeme, uprchlickou krizi nezvládneme, prohlásil bavorský premiér Horst Seehofer v pátek na začátku dvoudenního jednání jeho Křesťanskosociální unie (CSU) ve Schwarzenfeldu. Strana přijala dokument, v němž požaduje po německé spolkové vládě, jejíž je ale součástí, aby se změnila migrační politika.

Foto: Matthias Schrader, ČTK/AP

Bavorský premiér Horst Seehofer

Článek

„Potřebujeme jasná, spolehlivá pravidla pro budoucí migraci. Bez horní hranice počtu přijímaných migrantů to nezvládneme“ řekl Seehofer. Připomněl, že stanovení stropu pro přijetí běženců je také „velmi velký požadavek obyvatel“.

Seehofer odmítl, že by byl ve sporu s kancléřkou Angelou Merkelovou a ohradil se proti spekulacím, že by mohlo dojít k odštěpení CSU od její sesterské CDU.  „Tato politika není namířena proti CDU. Našimi politickými odpůrci není CDU,“ řekl Seehofer. Zdůraznil ale, že CSU je nezávislou stranou a potřebují nezávislou politiku.

CSU kandiduje jen v Bavorsku, CDU ve všech zbývajících 15 spolkových zemích. CSU je zpravidla konzervativnější než její větší sestra.

Podle aktuálního průzkumu veřejného mínění zpracovaného pro časopis Spiegel požaduje - stejně jako CSU - změny v migrační politice spolkové vlády 82 procent Němců. Zásadní změny by si jich přálo 28 procent a částečné 54 procent. Jen patnáct procent dotázaných chce, aby politika kancléřky Merkelové a její vlády zůstala taková jako doposud.

Reklama

Výběr článků

Načítám