Hlavní obsah

Kancléřku Merkelovou čeká volební propadák i v Berlíně, tvrdí průzkum

– Berlín

Volby v Berlíně, který je kromě hlavního města také jednou ze šestnácti německých spolkových zemí, podle aktuálního průzkumu veřejného mínění vyhraje sociální demokracie (SPD). Obyvatelé německé metropole budou o složení zemské Poslanecké sněmovny rozhodovat v neděli 18. září. Oprávněných hlasovat je asi 2,5 miliónu lidí.

Foto: Stefanie Loos, Reuters

Německá kancléřka Angela Merkelová

Článek

Ačkoliv se SPD současného starosty Michaela Müllera stane opět nejsilnější stranou na berlínské radnici, musí podle ankety počítat s výraznou ztrátou proti minulým volbám. Získat by mohla 21 procent hlasů, což by byl nejhorší výsledek od konce války. Před pěti lety dovedl populární starosta Klaus Wowereit socialisty k zisku 28,3 procenta hlasů.

Křesťanskodemokratická unie (CDU) kancléřky Angely Merkelové, která nyní v koalici s SPD Berlínu vládne, by se podle průzkumu mohla umístit opět na druhém místě se ziskem 19 procent hlasů. O tři procentní body méně by mohli získat Zelení.

Silnější by oproti hlasování před pěti lety mohla z voleb vzejít postkomunistická strana Levice (15 procent). Poprvé se do městského parlamentu zřejmě dostane také pravicově populistická AfD, která by získala stejně jako Levice 15 procent hlasů.

Vrátit by se do zastoupení města mohli s pěti procenty po pěti letech liberálové ze Svobodné demokratické strany (FDP).

Volby do Spolkového sněmu Němce čekají příští rok na podzim.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám