Hlavní obsah

Obama nominoval na soudce historicky prvního praktikujícího muslima

Washington

Americký prezident Barack Obama nominoval do funkce federálního soudce vůbec prvního praktikujícího muslima v historii Spojených států. Zda washingtonský právník Abid Riaz Qureshi talár soudce v D. C. skutečně oblékne, ale vůbec není jisté. Nominaci totiž ještě musí schválit americký Senát.

Foto: Jonathan Ernst, Reuters

Barack Obama

Článek

„Jsem si jistý, že bude americkému lidu sloužit čestně a vytrvale,“ prohlásil podle serveru The New York Times šéf Bílého domu.

I přesto, že ještě nemá jmenování jisté, je návrh považován za historický, souhlasí s tím i muslimské organizace. Podle nich je to příklad začlenění stovek tisíc amerických muslimů. Ve federálním soudnictví slouží více než tři tisíce soudců, nikdo z nich však není praktikujícím muslimem, poznamenala ČTK.

Advokát Abid Riaz Qureshi (vpravo) nominovaný na soudce

„Nominace Abida Riaze Qureshiho na obsazení křesla okresního soudu v District of Colombia vysílá jasné poselství inkluze, která je americkou muslimskou komunitou a všemi Američany, kteří si cení rozdílnosti a vzájemného respektu, vítána. Zvlášť v době, kdy se někteří snaží o rozdělení a sváry,“ prohlásil podle NYT výkonný ředitel Rady americko-islámských vztahů Nihad Awad.

Reklama

Výběr článků

Načítám