Hlavní obsah

České turisty v Tatrách napadl medvěd

Právo, Ivan Vilček

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bratislava
Aktualizováno

Dvojici českých turistů v noci na středu v Západních Tatrách napadl medvěd. Rozzuřená šelma českým výletníkům zničila stan, oni sami se ale stačili ukrýt do nedalekého lesního porostu, kde přečkali noc.

Foto: Horská záchranná služba

Stan českých turistů poničený medvědem

Článek

Ráno požádali o pomoc horské záchranáře. Na místo okamžitě vyrazilo pět  záchranářů se psem. Turisty našli v devět hodin ráno.

„Čeští turisté byli unaveni a mírně podchlazeni,“ informovaly internetové stránky slovenské Horské služby.

Turisté záchranářům řekli, že oděrky a škrábance na jejich těle nezpůsobil přímo medvěd, ale utrpěli je při běhu ve tmě. Horští záchranáři jim zranění ošetřili a pomohli jim posbírat věci, které medvěd rozházel po okolí.

Záchranná akce probíhala za ztížených podmínek, protože centrála hasičů dostala zprávu, že medvěd se stále pohybuje v okolí.

„Horští záchranáři odvedli vystrašené turisty na Podbanské, odkud pokračovali samostatně,“ informovali dále záchranáři.

Turisté porušili návštěvní řád

Stanováním u Bystrých ples porušili čeští turisté návštěvní řád Tatranského národního parku (TANAP). Agentuře SITA to potvrdil ředitel správy TANAP Pavol Majko: „V národním parku jsou vyhrazena místa, kde mohou lidé stanovat. Pokud se někdo rozhodl tímto bezprecedentním způsobem porušit návštěvní řád, za vzniklou situaci si, žel, může sám.“

Medvědi se v Tatrách přemnožili

Letos v dubnu vyhlásily úřady na území Vysokých Tater kvůli pohybu přemnožených medvědů v blízkosti lidských obydlí mimořádnou situaci. [celá zpráva]

Medvědi se stále častěji objevují přímo ve městech u kontejnerů, snaží se dostat do hotelů, horských chat či mateřských škol. Proto se uzamknou kontejnery, odstřel je až poslední možností. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám