Hlavní obsah

V Maďarsku obvinili kameramanku, která kopala do migrantů

Právo, ivi
Budapešť

Maďarská prokuratura vznesla obvinění z napadení vůči kameramance Petře Lászlóové, která před rokem kopala do migrantů u obce Röszke. Agentuře MTI to ve středu potvrdil mluvčí prokuratury v župě Csongrád Ferenc Szanka.

Foto: Marko Djurica, Reuters

Televizní kameramanka Lászlóová podrazila nohy Syřanovi s dítětem v náručí.

Článek

Podle obvinění měla Lászlóová 8. září loňského roku podrazit nohy otci, který držel v náručí dítě, a do dalších migrantů kopla. Stalo se to při pokusu asi čtyř stovek migrantů o proražení kordónu maďarských policistů u obce Röszke na srbsko-maďarské hranici.

„Obviněná stála za kordónem policistů a migranti běželi těsně vedle ní. Kameramanka podrazila nohy muži s dítětem v náručí a kopla do dalších dvou migrantů,“ konstatuje prokuratura.

Případ vyvolal mezinárodní pozornost a Syřanovi Usámovi Abdulu Mohsínovi, který utíkal se synem v náručí, nabídlo azyl Španělsko, kde se stal fotbalovým trenérem.

Jako bych to ani nebyla já

Čtyřicetiletá kameramanka byla krátce po incidentu z televize N1TV propuštěna. Později se za svůj čin omluvila a tvrdila, že jednala v panice. „Myslela jsem si, že na mě útočí a já se musím bránit,“ řekla loni deníku Magyar Nemzet a dodala, že v danou chvíli „ztratila nervy“.

Lászlóová připustila svoji zodpovědnost a doplnila, že uprostřed paniky a valícího se davu několika set lidí se těžko činí správná rozhodnutí. „Když se teď na ty záběry dívám, je to, jako bych se ani nedívala na sebe. Nejsem bezcitná rasistka, která kope do dětí. Tento politický hon na čarodějnice ani očerňování a výhrůžky smrtí si nezasloužím,“ podotkla.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám