Hlavní obsah

Německo zůstane Německem. Se vším, co je nám drahé, prohlásila Merkelová v Bundestagu

Berlín
Aktualizováno

Německá kancléřka se po debaklu CDU ve volbách v Meklenbursku-Předním Pomořansku při svém středečním vystoupení v Bundestagu k rozpočtu na příští rok zaměřila na problém migrace. Zdůrazňovala proto, co se už při řešení migrační krize udělalo. Vyzvala politiky, aby se drželi pravdy. Prohlásila, že Německo zůstane Německem.

Foto: Markus Schreiber, ČTK/AP

Angela Merkelová při projevu v Bundestagu

Článek

Svůj dvacetiminutový projev zakončila slovy „Změna není špatná věc“ – stejně jako v minulých projevech. Dodala, že Německo se v posledních desetiletích měnilo neustále: „Německo zůstane Německem. Se vším, co je nám drahé.“

Je nutné brát vážně obavy (občanů), ať už jsou odůvodněné, nebo ne
Angela Merkelová

Merkelová otevřeně přiznala, že jediným vítězem voleb v Meklenbursku-Předním Pomořansku byla protimigrantská a protiunijní Alternativa pro Německo (AfD), která získala pětinu hlasů a předstihla i CDU. Všechny ostatní strany oslabily. [celá zpráva]

Foto: David Ryneš, Novinky

Zemské volby v Meklenbursku-Předním Pomořansku

Už po volbách přiznala, že se celoněmecké téma migrace přeneslo i do zemských voleb, že má na porážce podíl a že z toho musí vyvodit důsledky.

„Každého z nás teď trápí otázka, jak se správě vypořádat s takovou situací. Po volbách musí být každý být sebekritický. AfD je výzvou pro nás všechny ve sněmovně,“ řekla a vyzvala k umírněnému vyjadřování. „Když i my začneme vyhrocovat naše vyjádření, posílíme jen ty, kteří to vždy řeknou ještě jednodušeji a jasněji," podotkla za potlesku poslanců a pokračovala: „A když se začneme podílet na přehlížení faktů, pak nejsou zodpovědné a konstruktivní odpovědi na věcné otázky možné.”

„Pokud nebudeme zjednodušovat a budeme se držet pravdy, získáme si znovu důvěru voličů,” dodala. „Je také samozřejmé, že je nutné brát vážně obavy (občanů), ať už jsou odůvodněné, nebo ne," podotkla.

Zdůraznila, co se už od loňské krize udělalo. Vyzdvihla zejména nové azylové zákony a zrychlená azylová řízení, na kterých se shodla spolková vláda se zemskými. Podobný konsenzus je podle ní potřeba i v dalších oblastech.

Dohoda Turecka a EU je ve vzájemném zájmu.
Angela Merkelová

Vyzdvihla také, že vláda posílila bezpečnostní struktury. Podle ní jsou už zabezpečeny i vnější hranice. Zopakovala, že terorismus se nedostal do Německa s běženci: „Terorismus není nový problém, který by přišel až s uprchlíky. Protože ale ne každý uprchlík přichází s dobrými úmysly, přijmeme další opatření, abychom posílili veřejnou bezpečnost."

„Dnešní situace je mnohem lepší než před rokem, a to pro všechny. Ale ještě toho zůstává hodně, co musíme udělat," uvedla Merkelová a zmínila například lepší integraci uprchlíků na pracovním trhu. „Lidé od nás oprávněně očekávají, že pomůžeme těm, kteří pomoc potřebují, ale také očekávají, že těm, kteří nemají právo zůstat, řekneme: ´Musíte naši zemi opustit´," uvedla v projevu. Připustila, že se zatím nedaří vracet uprchlíky, kteří nemají nárok na azyl.

Smlouva s Tureckem jako mustr

Merkelová také zdůraznila význam dohody s Tureckem, po které přestali proudit migranti přes Egejské moře. „Dohoda Turecka a EU je ve vzájemném zájmu,“ řekla. Ocenila, že po uzavření dohody už skoro žádní běženci v Egejském moři neumírají. Připustila však problémy s porušováním lidských práv v Turecku. Tato dohoda by se podle ní mohla stát vzorem pro podobné smlouvy:  „Dohoda s Tureckem je modelem pro další takové dohody - s Egyptem, s Libyí, až bude mít jednoho dne řádnou vládu, s Tuniskem a s dalšími zeměmi, kde to bude nutné."

Kancléřka podtrhla snahy Evropské unie uzavřít dohody s Nigerem a Mali o návratu běženců. Právě přes tyto země proudí většina afrických běženců, kteří se posléze snaží dostat do Evropy přes Libyi.

Merkelová také řekla, že v Sýrii panuje „hrozná situace“, zmínila bombardování nemocnic v Aleppu.

Přišla ale i se sliby. V Německu by mělo jít více peněz na bydlení, a to nejen pro uprchlíky, ale pro všechny.

Až v závěru se věnovala otázce hospodářství. Uvedla, že „svět je v kritickém stavu, ale finance jsou v pořádku a ekonomika je silná“.

Reklama

Výběr článků

Načítám