Hlavní obsah

Nezávislá služba Levada je na ruském seznamu zahraničních agentů

– Moskva

Sociologická služba Levada, prakticky jediná ruská nezávislá organizace pro průzkum veřejného mínění, se ocitla na seznamu takzvaných zahraničních agentů. Oznámilo to v pondělí ruské ministerstvo spravedlnosti, které seznam spravuje. Zákon o „zahraničních agentech” platí v Rusku od roku 2012.

Foto: Profimedia.cz

Ruský sociolog Jurij Levada na archivním snímku

Článek

Podle sdělení ministerstva byla společnost Levada na seznam zařazena po přepadové prověrce dokumentů, která údajně finanční vazby na zahraničí odhalila. O jejich povaze ministerstvo nic nesdělilo. Na seznamu zahraničních agentů je podle agentury TASS už 141 ruských nevládních organizací.

Šéf zahraničního výboru horní komory ruského parlamentu Konstantin Kosačov na své facebookové stránce napsal, že agentura Levada dostává finanční příspěvky „od neprůhledných zdrojů” z USA, Británie, Německa a dalších zemí, které nejsou Rusku přátelsky nakloněny.

„Zájmy” občanské společnosti

Její zařazení do seznamu zahraničních agentů prý odpovídá zájmům ruské občanské společnosti.

Společnost Levada byla založena v roce 2003 a nese jméno předního ruského sociologa Jurije Levady (1930–2006). Výsledky jejích průzkumů jsou v ruském i zahraničním tisku široce komentovány a považovány za objektivní. Členové jejího vedení jsou absolventy odborných škol v USA a západní Evropě.

Podle ruských médií dal ministerstvu spravedlnosti podnět k prověrce společnosti Levada senátor vládní strany Jednotné Rusko Dmitrij Sablin. Sedmačtyřicetiletý politik je vůdcem hnutí Antimajdan, které sdružuje odpůrce reformních sil v Rusku a postsovětských státech.

Označením „zahraniční agent”, vnímaným v Rusku krajně negativně, se Kreml snaží blokovat aktivity nevládního sektoru, který využívá zahraniční granty. Zatím poslední obětí se v červenci stala organizace Golos, kterou odborníci označují za poslední nezávislou ruskou skupinu pro monitoring parlamentních voleb.

Reklama

Výběr článků

Načítám